ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου με κατεύθυνση την εύκολη μεταβίβαση σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης

Σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο προσαρμογής των συντελεστών φόρου μεταβίβασης σε εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε ότι το φθινόπωρο θα είναι σε θέση να πει περισσότερα.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τονίζοντας πως «στη χρονική περίοδο που διανύουμε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν είναι ρεαλιστική δεδομένου ότι οι τιμές

αγοράς έχουν περιορισθεί σημαντικά και έχουν συγκλίνει προς τις αντικειμενικές, ενώ πολλές αγοραπωλησίες γίνονται και σε τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, είπε πως ο προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου βασίζεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων. «Με τα σημερινά δεδομένα και τον προγραμματισμό που ήδη έχουμε κάνει ως υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να υπάρξουν φορολογικά μέτρα με εξαίρεση ίσως τη φορολογία πετρελαίου που έχει εξαγγελθεί και τον εξορθολογισμό της φορολογίας προϊόντων καπνού», δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και πρόσθεσε: «Πρέπει πλέον να κινηθούμε στη λογική της φορολόγησης όσων δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι της αύξησης της φορολόγησης όσων συμμορφώνονται». Μιλώντας με δραματικούς τόνους, είπε πως «αν δεν πετύχουμε στην προσπάθεια αυτή (πάταξης της φοροδιαφυγής) που ομολογώ ότι απαιτεί κάποιο χρόνο για να αποφέρει αποτελέσματα, αλλά αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία μας , τότε θα οδηγηθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο και θα συνεχίσουμε να αδικούμε τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους».

Ο υφυπουργός προσέφερε διευκρινίσεις για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει επίδομα θέρμανσης σε κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια.

Τέλος, σημείωσε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εξακολουθεί να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, προσθέτοντας όμως ότι η χρονική στιγμή λήψης και εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη σταθεροποίησης των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα