«Πράσινες κάρτες» και … «πράσινα άλογα»

07:28 8/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Η κουβέντα στην παρέα είχε «ανάψει»: Ένας φίλος εξιστορούσε το «ξαφνικό» που βρήκε την αδελφή του, η οποία είχε μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για δουλειά. Ελληνίδα, εξαιρετική γνώστης της νέας τεχνολογίας, αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Σαν Αντόνιο από το Λονδίνο όπου εργαζόταν ως διευθύντρια τομέα σε μια μεγάλη εταιρεία πληροφορικής.

Η εταιρεία με έδρα την αγγλική πρωτεύουσα κατέβασε ρολά και έτσι εκείνη και ο σύζυγός της -ο

οποίος επίσης δούλευε εκεί- χρειάστηκε να ψάξουν εκ νέου κάτι που θα ανταποκρινόταν στα ιδιαίτερα προσόντα τους. Το βρήκαν στις ΗΠΑ σε άλλη μεγάλη εταιρεία του χώρου και έτσι οικογενειακώς, με το ένα τους παιδί -αλλά και την σύζυγο εγκυμονούσα στο δεύτερο- μετακόμισαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Και έτσι πήγαν στο Σαν Αντόνιο: Υπήρχε όμως μια λεπτομέρεια που αργότερα αποδείχτηκε πως έκανε την διαφορά. Θέση εργασίας είχε βρει μόνον η σύζυγος, η οποία πήρε για αυτό τον λόγο και την περιβόητη «πράσινη κάρτα» και «ανακηρύχθηκε» αρχηγός της οικογένειας, καθώς η δική της δουλειά και η.. κάρτα τους επέτρεπε να διαμένουν όλοι μαζί στις ΗΠΑ.

Στην πορεία γεννήθηκε και το δεύτερο παιδί που πήρε την αμερικανική υπηκοότητα, ο σύζυγος βρήκε και αυτός δουλειά .. αλλά και εδώ προέκυψε μια λεπτομέρεια που αργότερα έκανε την διαφορά. Θέση βρήκε σε μια εταιρεία, όμως για να προμηθευτεί «πράσινη κάρτα» θα έπρεπε να σταθεί τυχερός στις κληρώσεις που γίνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και δεν στάθηκε… «Πράσινη κάρτα» δεν πήρε ποτέ στα χέρια του.

Και έφτασε η ημέρα της «κρίσης»: Η εταιρεία όπου εργαζόταν η σύζυγος κατέβασε «ρολά» και πέρα από την κοινοποίηση της απόλυσης, οι αρχές ζήτησαν από την οικογένεια να αποχωρήσει από την χώρα μέσα σε διάστημα ενός μηνός! Γιατί;

Ο λόγος που η σύζυγος προμηθεύτηκε την «πράσινη κάρτα» έπαψε να υφίσταται: Μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία έκλεισε. Και πλέον δεν είχε δικαίωμα να μείνει εκεί. Ο σύζυγος βέβαια είχε δουλειά.. όμως δεν είχε «πράσινη κάρτα». Και εφόσον δεν ήταν τυχερός στις κληρώσεις .. έπρεπε να φύγει και εκείνος. Όπως και το πρώτο τους παιδί που είχε γεννηθεί στην Βρετανία. Το μόνο μέλος της οικογένειας που είχε το δικαίωμα να παραμείνει στις ΗΠΑ ήταν το βρέφος.. καθότι γεννήθηκε εκεί!

Το πώς λειτουργεί λοιπόν το σύστημα της «πράσινης κάρτας» στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού «άναψε τα αίματα» στην παρέα, που είτε ήταν σύμφωνη με τις πρακτικές αυτές, είτε αντίθετη, φρόντισε να συγκρίνει τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα σε επίπεδο διαχείρισης μεταναστών.. Κοινό συμπέρασμα; Αλλού «πράσινες κάρτες» και αλλού «πράσινα άλογα»…

Keywords
Τυχαία Θέματα