Πως θα λειτουργεί ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών

Δράση αναλαμβάνει από την 1η Μαΐου 2014 το νέο όργανο της ΕΚΤ, που θα εποπτεύει τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Μέχρι τότε, η ΕΚΤ θα μπορεί να εποπτεύει κατά περίπτωσιν τραπεζικά ιδρύματα τα οποία πρόκειται να ανακεφαλαιοποιηθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το συμβούλιο -που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους 17 εθνικών

εποπτικών θεσμών, τέσσερα μέλη της ΕΚΤ, έναν πρόεδρο και έναν αντιπρόεδρο- θα έχει υπό την εποπτεία του τις τράπεζες που έχουν στοιχεία ενεργητικού άνω των 30 δισ. ευρώ, όσες αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της χώρας τους (εκτός εάν το ενεργητικό τους δεν υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ) και όσες τελούν υπό ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας.

Τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα θα εποπτεύονται από το εθνικό εποπτικό όργανο, ενώ η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε στιγμή να αναλάβει εποπτικό έργο, εάν κριθεί αναγκαίο.

Αρχικά, το συμβούλιο θα εποπτεύει τράπεζες των κρατών της ευρωζώνης, στις οποίες θα προστεθούν σταδιακά και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μόνον η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν αμέσως στον μηχανισμό. Συνολικά 150-300 τράπεζες θα εποπτεύονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συνθήκη, το συμβούλιο των κυβερνητών της ΕΚΤ θα πρέπει να επικυρώνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις που θα λαμβάνονται από το εποπτικό συμβούλιο. Σε περίπτωση διαφωνίας, μία ανεξάρτητη επιτροπή θα αναλαμβάνει την τελική απόφαση.

Σε περίπτωση που μία χώρα αντιταχθεί σε μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, μία ad hoc επιτροπή θα επιφορτισθεί να αποφασίσει. Θα απαρτίζεται από δύο εκπρόσωπους από κάθε ομάδα (των κρατών μελών της τραπεζικής ένωσης και των υπόλοιπων), τα μέλη της τραπεζικής ένωσης και τα μη μέλη, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα