Πολιτικός καύσωνας…

Χρήσιμα μεν, πλην όμως προσωρινά, ενδέχεται να είναι τα «διαλείμματα» του Αντώνη Σαμαρά από τη μνημονιακή επικαιρότητα της κυβέρνησης του. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κατά τις χθεσινές κοινές δηλώσεις με τον Ιταλό Ομόλογό του Ενρίκο Λέτα, δεν έκρυψε ότι ουσιαστική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, δηλαδή η αταλάντευτη εφαρμογή ενός ιδιαιτέρως σκληρού δημοσιονομικού προγράμματος. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει

ότι όχι μόνον δεν υπάρχουν περιθώρια ελαφρύνσεων αλλά, αντιθέτως, είναι εξαιρετικά πιθανόν η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με την πλήρη διάψευση των δεσμεύσεών της, είτε αυτό αφορά στην ενδεχόμενη παράταση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ για μία ακόμη χρονιά είτε αυτό αφορά σε άλλα φορολογικά μέτρα (έκτακτη εισφορά κ.ο.κ.). Επιπλέον, όλοι προεξοφλούν ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο καθώς στον όγκο των φόρων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, προστίθενται η διευρυνόμενη ανεργία αλλά και οι εντάσεις από τις διαθεσιμότητες και απολύσεις στο Δημόσιο.

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί όποια διεθνή ερείσματα διαθέτει, μεταξύ άλλων και τη βαρύνουσας σημασίας συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου στο Λευκό Οίκο. Ακόμη κι αν η συνάντηση γίνεται σε συνθήκες θέρους, ο πολιτικός καύσωνας αναμένει τον Πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Παρά τους στόχους που ετέθησαν, η υλοποίηση του προγράμματος διαθεσιμότητας εγκυμονεί κινδύνους ενώ θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς αποκλείσεις. Στις 9 Σεπτεμβρίου αναμένεται η επιστροφή των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα και λίγο αργότερα των επικεφαλής, προκειμένου να εξετασθεί η πορεία του προγράμματος.

Πλην των τεσσάρων προαπαιτουμένων (12.500 διαθεσιμότητες, ανασυγκρότηση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, εξόφληση οφειλών προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και νέος κώδικας δικηγόρων) η Αθήνα αγωνία τόσο για την αποδοχή που θα έχει η πρότασή της για τον ενιαίο φόρο ακινήτων όσο και για την πορεία που θα έχουν τα έσοδα καθώς, τότε, αναμένεται να υπάρχει σαφής εικόνα για τις πληρωμές φόρων και την ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει αυτή την πορεία και να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο του… 2014, ωστόσο ακόμη και στο στενό του περιβάλλον δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν χαμένη ευκαιρία τη μη διεξαγωγή εκλογών τον περασμένο Ιούνιο και, προφανώς, θα επιμείνουν στην πρώτη ευκαιρία στα εκλογικά τους σενάρια…

Keywords
Τυχαία Θέματα