ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΕΙ

Μία μέρα πριν από τις εκλογές και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Μεταξύ αυτών, η περαιτέρω συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ που θα του στοίχιζε τον αποκλεισμό από τη Βουλή επιπλέον στελεχών του. Ενδιαφέρον έχει ποιοι «πράσινοι» βουλευτές δεν θα επανεκλεγούν σε μία τέτοια περίπτωση…

Περαιτέρω συρρίκνωσή του φοβάται το ΠΑΣΟΚ μία ημέρα

πριν από τις εκλογές, βλέποντας την πόλωση, έστω και τεχνητή, όπως εκτιμά, να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια που έφερναν στο φως οι τελευταίες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, με το ΠΑΣΟΚ να αδυνατεί να συγκρατήσει τα εκλογικά ποσοστά της 6ης Μαΐου, ενδιαφέρον προκαλεί το πού και ποιες έδρες από όσες κέρδισε, θα χάσει.

Στο υποθετικό σενάριο για παράδειγμα οπότε η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ συρρικνώνεται περίπου στο 10%, συνεπάγεται την εκλογή περί των 30 βουλευτών, χάνοντας δηλαδή επιπλέον 12 από τον Μάιο μέχρι σήμερα.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, απίθανο θεωρείται το σενάριο να μείνει εκτός Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε στην Αχαΐα.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις υπόλοιπες περιφέρειες. Βέβαιο θεωρείται για παράδειγμα πως σε μία τέτοια περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ θα χάσει μία έδρα από την ΄Β Αθήνας, αφήνοντας εκτός Βουλής μετά από δεκαετίες τον πρώην πρόεδρό της Απόστολο Κακλαμάνη.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει στην ΄Β Πειραιά, με τον Δημήτρη Λιντζέρη να χάνει τη δική του βουλευτική έδρα, ενώ καθόλου βέβαιη δεν πρέπει να θεωρείται μεταξύ άλλων η εκλογή βουλευτή στον νομό Αρκαδίας, αυτή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που αναμένεται πάντως να παίξει ενεργό ρόλο στην «ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ» την επόμενη μέρα των εκλογών, καθώς ανήκει στον στενό πυρήνα συνομιλητών του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ενδιαφέρον έχει το εκλογικό αποτέλεσμα και για την Ά Θεσσαλονίκης, όπου στις εκλογές του Μαΐου εξελέγη μονο ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, που πολιτεύεται πάντως και στο Ηράκλειο, όπου θεωρείται πως το κόμμα θα πάει καλύτερα, καθώς η Κρήτη, παραδοσιακά τουλάχιστον, είχε ένθερμους υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ. Αντιστοίχως, ενδιαφέρον έχει αν θα καταφέρει να διατηρήσει την έδρα του στη ΄Β Θεσσαλονίκης ο Χάρης Τσιόκας.

Στην περιφέρεια Αττικής το πιθανότερο σενάριο για το ΠΑΣΟΚ είναι να διατηρήσει τις δυνάμεις του, ή πάντως αρκετές για την εκλογή της πρώην υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου, ενώ σίγουρα βουλευτές την επόμενη μέρα θεωρούνται ο μόνος εκλεγείς στην Ά Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης και ο επίσης μόνος εκλεγμένος στο Λασίθι Μιχάλης Καρχιμάκης.

Ενδιαφέρον θα έχει μέχρι την τελευταία στιγμή η επανεκλογή ή όχι του Χρήστου Γκόκα στην Άρτα και του Αχμέτ Χατζηοσμάν στη Ροδόπη, καθώς και εκείνη του Νίκου Σαμαρά στην Φλώρινα, του Θεόδωρου Παραστατίδη στο Κιλκίς και της Θεοδώρας Τζάκρη στην Πέλλα.

Σε κάθε περίπτωση, κυκλοφορούν και αντίθετα σενάρια, που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί τις δυνάμεις του ή ακόμα και να τις αυξάνει οριακά, πράγμα που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα ξαναφέρει στη Βουλή

Keywords
Τυχαία Θέματα