ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αυτή την Κυριακή τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας και στις 13 περιφέρειες. Οι συζητήσεις και τα πολιτικά συμπεράσματα εκεί θα επικεντρωθούν.

Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι των κομμάτων θα επηρεάσουν οπωσδήποτε και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, αλλά και σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις περιλαμβανομένης και της κυβερνητικής σταθερότητας. Ο εκνευρισμός στα κομματικά επιτελεία είναι μεγάλος καθώς η ρευστότητα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις,

και ιδιαίτερα το μεγάλο ποσοστό των αναποφασίστων και της "κρυφής ψήφου", δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα. Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένα δεδομένα στα οποία φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι. Και αυτά είναι.

Πρώτον, η μάχη των μαχών θα δοθεί στην Αττική. Όχι μόνον γιατί είναι η μεγαλύτερη, πληθυσμιακά, περιφέρεια της χώρας και επομένως η βαρύτητά της στα πολιτικά πράγματα είναι αυξημένη, αλλά και επειδή αυτός που θα την καταχτήσει θα διαχειριστεί τεράστια, πρωτίστως κοινοτικά, κονδύλια, θα έχει λόγο σε μεγάλα έργα για τα οποία ενδιαφέρεται η λεγόμενη διαπλοκή συμφερόντων, θα μπορεί να επηρεάζει την εξέλιξη των τοπικών υποθέσεων σε 66 από τους 325 δήμους της χώρας, ενώ θα ελέγχει διοικητικά έναν μηχανισμό 2.500 υπαλλήλων.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει, όπως βασίμως ευελπιστεί, να εκπορθήσει το κάστρο της Αττικής θα αποκτήσει ένα σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα στη συνολικότερη προσπάθεια να κατακτήσει την εξουσία. Τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι η υποψήφιά του Ρένα Δούρου μπορεί να κόψει πρώτη το νήμα στον α' γύρο καθώς αυξάνεται η συσπείρωση της Ν.Δ. γύρω από την υποψηφιότητα Κουμουτσάκου κάτι που έχει επίπτωση στο ποσοστό του Σγουρού, με τον οποίον η Δούρου θα αναμετρηθεί στον β' γύρο.

Δεύτερον, στην Αθήνα η μάχη είναι αμφίρροπη. Οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα ποσοστά που θα λάβουν οι Καμίνης (όστις προηγείται), Σπηλιωτόπουλος, Σακελλαρίδης και Κασιδιάρης που διεκδικούν την είσοδο στον δεύτερο γύρο είναι παρακινδυνευμένη. Τις τελευταίες ημέρες κάνουν δυνατό φίνις (αυξάνουν τα ποσοστά συσπείρωσης) οι Σπηλιωτόπουλος και Σακελλαρίδης. Το πρόβλημα για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο είναι ότι ψήφους από το δεξιό χώρο αντλούν επίσης οι Κακλαμάνης, Καπερνάρος, Κασιδιάρης, αλλά και ο νυν δήμαρχος Καμίνης. Στον Πειραιά η υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη πλήττει καίρια τον νεοδημοκράτη υποψήφιο και νυν δήμαρχο Μιχαλολιάκο, ενώ στη Θεσσαλονίκη η επικράτηση του Γιάννη Μπουτάρη προεξοφλείται απ' όλους. Τούτων δοθέντων η Ν.Δ. μπορεί να μην εκλέξει κανέναν δήμαρχο στους τρεις μεγάλους δήμους, ενώ είναι πιθανό να μην έχει δικό της υποψήφιο στο β' γύρο στην Αθήνα κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν. Αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία γαλάζιου υποψήφιου από το β' γύρο στην Περιφέρεια Αττικής, οπωσδήποτε συνιστά πολιτικό πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία.

Τρίτον, στις άλλες 12, πλην Αττικής, Περιφέρειες η μάχη των εντυπώσεων φαίνεται πως θα κερδηθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αφού δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρει να εκλέξει ούτε έναν υποψήφιο. Αν στη διετία που μεσολάβησε, από τις εκλογές του Ιουνίου 2012, δεν έχουν συμβεί δραματικές ανατροπές στους πολιτικούς συσχετισμούς τότε ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα ποσοστά διεκδικεί να είναι, αλλά όχι και σίγουρα να εκλέξει, στο β' γύρο στις Περιφέρειες Κρήτης και Ιονίων Νήσων. Όμως και στις δύο αυτές Περιφέρειες έχει προβλήματα. Στη μεν Κρήτη όπου έλαβε ποσοστό 30,67% έναντι 22,83% της Ν.Δ. απέναντι στον, όχι ιδιαίτερα λαμπερό, εκλεκτό του Κριτσωτάκη υπάρχει ο ισχυρός, και πιθανότερος να εκλεγεί, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και νυν περιφερειάρχης Αρναουτάκης.

Στα δε Ιόνια, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί της Ν.Δ. κατά τέσσερις μονάδες (31,62% έναντι 27,88%) η υποψηφιότητα Γαλιατσάτου θεωρείται αδύναμη και μειοψηφική. Η "μαύρη τρύπα" του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Βόρεια Ελλάδα. Τα ποσοστά του σε Κεντρική Μακεδονία (21,09%), Δυτική Μακεδονία (20,75%) και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (22,36%) απέχουν από 10 έως και 15 μονάδες από τα ποσοστά της Ν.Δ., ενώ αδύναμες εμφανίζονται και οι υποψηφιότητές του σ' αυτές τις Περιφέρειες. Η Όλγα Γεροβασίλη (Ιωάννινα) και η Ηρώ Διώτη (Θεσσαλία) είναι αξιόλογες υποψιότητες όμως σε βάρος τους είναι και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ (26,46% έναντι 34,13% της Ν.Δ. στην Ήπειρο και 25,92% έναντι 31,54% στη Θεσσαλία) και οι ισχυροί νυν περιφερειάρχες της Ν.Δ. Καχριμάνης και Αγοραστός αντίστοιχα. Στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Μπενέτος και Κυρίτση θα βρουν μπροστά του δύο ισχυρές υποψηφιότητες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τον Μαχαιρίδη στο Νότιο και τον Γιακαλή στο Βόρειο, νυν περιφερειάρχες και οι δύο, ενώ ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο ισχυρή είναι και η υποψήφια της Ν.Δ. Χρ. Καλογήρου.

Ενδιαφέρουσα θα είναι η μάχη σε τρεις περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών αλλά και τις συνθήκες που έχουν ενδιαφερθεί στα στρατόπεδα των αντιπάλων του, θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη. Στην Δυτική Ελλάδα το ποσοστό του τον Ιούνιο του 2012 ήταν 27,88% έναντι 29,58% της Ν.Δ., τώρα όμως εκτιμάται ότι έχει περάσει καθαρά μπροστά. Το πρόβλημα είναι ότι ο υποψήφιος του Χατζηλάμπρος έχει απέναντί του, εκτός από τον εκλεκτό της Ν.Δ. Κατσανιώτη, δύο ισχυρές υποψηφιότητες: τον νυν Περιφερειάρχη Κατσιφάρα και τον (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ και υποστηριζόμενο από τη ΔΗΜΑΡ) παλαιό νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Σώκο. Στη Στερεά Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται μόνον κατά 3.000 ψήφους της Ν.Δ..

Ο υποψήφιος της Κουμουνδούρου Αποστόλου ελπίζει στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στους δύο μεγάλους νομούς της Περιφέρειας (Εύβοια και Βοιωτία) καθώς και ότι στη Φθιώτιδα έχει δύναμη ο αντάρτης υποψήφιος της Ν.Δ. Θαν. Γιαννόπουλος. Στα υπέρ του Κ. Μπακογιάννη (Ν.Δ.) είναι ότι αποχώρησε, λόγω διαφωνίας με τον Βενιζέλο, ο "πράσινος" Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς και φυσικά η υποστήριξη που του παρέχουν, με τους μηχανισμούς που διαθέτουν, η μητέρα του Ντόρα Μπακογιάννη, ο θείος του Κυριάκος και ο παππούς του Κώστας Μητσοτάκης. Τέλος, στην Πελοπόννησο η υποψηφιότητα Βουδούρη υπονομεύτηκε από τον εσωκομματικό πόλεμο που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή, ενώ στη συνέχεια πλήγμα γι' αυτήν είναι και η υποψηφιότητα Δέδε που υποστηρίζεται από το λεγόμενο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και, κατά τόπους, από παράγοντες που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

Με αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί, αλλά χωρίς να είναι και σίγουρο ότι θα τα καταφέρει, να περάσει στο β' γύρο σε δέκα περιφέρειες και ελπίζει να εκλέξει από από έναν έως τέσσερις, χωρίς όμως να αποκλείεται και η περίπτωση να μην εκλέξει κανέναν. Αυτό σίγουρα θα του δημιουργήσει προβλήματα αφενός στο εσωτερικό του για τον λανθασμένο τρόπο που χειρίστηκε τις υποψηφιότητες σε Κεντρική Μακεδονία (με τον Μπόλαρη θα την κέρδιζε ίσως και από τον πρώτο γύρο), σε Δυτική Μακεδονία (με την υπόθεση Καρυπίδη που ειχε πιθανότητες), σε Ιόνια (εαν είχε επιλέξει μια άλλη υποψηφιότητα από αυτή του Γαλιατσάτου), στην Κρήτη (εάν είχε δεχθεί να είναι υποψήφιος ο Σταθάκης) και στην Πελοπόννησο (εάν δεν είχαν συμβεί όσα συνέβησαν με τον Βουδούρη) και αφετέρου εν όψει των ευρωεκλογών αφού ένα δυσμενές αποτέλεσμα ενδέχεται να αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους του να προσέλθουν στις 25 Μαΐου στις κάλπες.

Το ΠΑΣΟΚ εκτός των Κατσιφάρα, Μαχαιρίδη και Γιακαλή διεκδικεί να επανεκλέξει και τον Γιαννακίδη στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ενώ θα πανηγυρίσει και εφόσον επανεκλεγεί ο Τατούλης, την υποψηφιότητα του οποίου στήριξε ανοιχτά το 2010 και τώρα εμμέσως πριμοδοτούν κάποια κεντρικά του στελέχη. Εφόσον λοιπόν καταφέρει να διατηρήσει, εξαιρουμένης της Στερεάς Ελλάδας, τις δυνάμεις του και επανεκλεγούν Μπουτάρης και Καμίνης το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα αποτελεί ισχυρό λόγο αποχώρησης από την συγκυβέρνηση όπως απειλεί, με το δίλημμα που έθεσε, ο Βενιζέλος. Η Ν.Δ. μπορεί να ισοφαρίσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις επιδόσεις της στους τρεις μεγάλους δήμους εφόσον διατηρήσει τις περιφέρειες που έχει και τις αυξήσει κατά μία (Στερεά Ελλάδα). Πάντως για τη Ν.Δ. υπάρχει και ένα επιπλέον πρόβλημα. Τι ποσοστά θα καταφέρουν να τις αποσπάσουν, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Πελοπόννησο όπου αρκετοί νεοδημοκράτες διαφωνούν με την στήριξη στον Τατούλη, οι λεγόμενοι "εθνοπατριώτες" της λαϊκής δεξιάς Πολύδωρας και Ψωμιάδης καθώς και η Χρυσή Αυγή.

Keywords
εκλογες 2012, περιφέρεια αττικής, νεα δημοκρατια, ντορα μπακογιαννη, χρυση αυγη, δημοσκοπηση, επηρεάζει, συριζα, αθηνα, κασιδιαρης, πειραιας, θεσσαλονικη, νέα, εκλογες, ιουνίου, κρητη, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, ιωαννινα, αιγαιο, δημαρ, θαν, βενιζελος, μαΐου, δίλημμα, ψωμιαδης, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, μπουταρης, καμινης, κακλαμανης, ανθιμος μπουταρης, μακης ψωμιαδης, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, ρενα δουρου, δουρου, κομματα, περιφέρεια αττικής, αυγη, δημοκρατια, θρακη, ιονια, μητερα, φθιωτιδα, αττικη, βορεια, γεγονος, δεδε, δευτερο, δυναμη, δίλημμα, δοθει, δυτικη μακεδονια, δυτικη ελλαδα, δυτικη, διωτη, υπαρχει, εκνευρισμος, εργα, εξελιξη, επηρεάζει, υποθεση, ηρω, θαν, καλογηρου, καχριμανης, λογο, μαΐου, μακεδονια, μητσοτακης, νικη, νημα, ντορα, ολγα, οπωσδηποτε, προβληματα, σιγουρα, σιγουρο, συνεχεια, ισχυρος, φυσικα, χρυση, ηπειρο, ιδιαιτερα, ιουνίου, κωστας, κυριακη, μπροστα, θειος
Τυχαία Θέματα