Ποιοι και πόσοι θα πάρουν το επίδομα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Όπως προέκυψε και από την σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, επιδιώκεται η διεύρυνση των κατηγοριών δικαιούχων του επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ανασφάλιστους υπερήλικες και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι είτε έμειναν ακάλυπτοι από τον ΟΑΕΕ είτε έχουν συσσωρευμένες οφειλές προς τον οργανισμό και πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Περισσότεροι θα είναι και οι ένστολοι που θα πάρουν εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση (συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ), καθώς ο αριθμός του θα φτάσει

τους 68.000-70.000, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 64.065.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη οριστικοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής κατηγορίες δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος»:

1. Ανασφάλιστοι: Περίπου 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψής τους για ένα έτος. Υπολογίζεται ότι με το κονδύλι αυτό θα μπορέσουν να καλυφθούν 350.000-400.000 πολίτες με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

- Μακροχρόνια άνεργοι που δεν καλύπτονται από άλλον ασφαλιστικό φορέα. Εξετάζεται να μειωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός ενσήμων.

- Υπερήλικες ανασφάλισοι

- Επαγγελματίες που έμειναν χωρίς κάλυψη από τον ΟΑΕΕ λόγω διακοπής δραστηριότητας

- Επαγγελματίες με δραστηριότητα οι οποίοι έχουν συσσωρευμένα χρέη στον ΟΑΕΕ και πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

2. Ενστολοι: Συνολικά 35 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε 68.000-70.000 ένστολους, οι οποίοι θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 500 ευρώ μόνο με εισοδηματικά κριτήρια (προϋπόθεση είναι οι μηνιαίες ακαθάριστες τακτικές αποδοχές τους, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα, να μην ξεπερνούσαν σημαντικά τα 1.500 ευρώ τον Ιανουάριο του 2014).

3. Άστεγοι: Οι αρμόδιοι για τη στέγαση και τη σίτισή τους φορείς θα ενισχυθούν με 20 εκατ. ευρώ.

Για τις τρεις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων αναμένεται να συμπεριληφθεί σχετική λεπτομερής διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τις δράσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Όσον αφορά στα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα τα οποία θα ενισχυθούν επίσης με εφάπαξ επίδομα από το πρωτογενές πλεόνασμα, οι συναρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς τα στοιχεία που διαθέτουν, προκειμένου να προσδιοριστούν τα ακριβή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος.

Συνολικά υπολογίζεται να διατεθούν περίπου 480 εκατ. ευρώ ως «κοινωνικό μέρισμα», χωρίς να συνυπολογίζεται το κονδύλι για τους ένστολους. Ωστόσο, είναι πιθανό να προβλεφθεί ένα ειδικό αποθεματικό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο θα αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό με στόχο να καλυφθεί η νέα «σοδειά» ανέργων που δημιούργησε η κρίση το 2013.

Το σύνολο των δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος» μαζί με τους ένστολους αναμένεται να φθάσει τα 800.000-1.000.000 άτομα, τα οποία θα λάβουν εφάπαξ 500 ευρώ ως ελάχιστο ποσό επιδόματος, το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Ετσι, οικογένειες με 2 παιδιά ενδέχεται να λάβουν έως 800 ευρώ, ενώ οι πολύτεκνες οικογένειες πιθανώς να φθάσουν τα 1.000 ευρώ.

Τα γενικά οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να αρχίζουν από τις 4.000 ευρώ ετησίως για τους άγαμους και να κλιμακώνονται έως τις 10.000-11.000 ευρώ ετησίως για οικογένειες με δύο παιδιά. Η ακριβής διαμόρφωση των εν λόγω κριτηρίων καθώς και των περιουσιακών κριτηρίων που θα εφαρμοστούν (πιθανότατα θα ληφθεί υπόψη η ακίνητη περιουσία με βάση τα ειδοποιητήρια του ΦΑΠ) ενδέχεται να μη γίνει στο πολυνομοσχέδιο, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για την κατάθεση και ψήφισή του από τη Βουλή είναι ασφυκτικά. Ετσι, είναι πιθανό να υπάρξει μια γενική αναφορά στο πολυνομοσχέδιο και να ακολουθήσει περαιτέρω εξειδίκευση μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν πως όλοι οι δικαιούχοι του «κοινωνικού μερίσματος» θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα που δικαιούνται μέσα στον Μάιο. Ειδικά για τους ενστόλους έχει ήδη προσδιοριστεί ότι η καταβολή θα γίνει στις 9 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα