Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα

16:11 1/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA) ελέγχει κάθε χρόνο 70.000 τρόφιμα περίπου και καταγράφει τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που περιέχουν.

Στο βιβλίο «Φάτε bio, είναι καλύτερα» του Γάλλου αγρονόμου-μηχανικού Claube Aubert αναφέρεται ότι υπάρχουν υπολείμματα από 338 φυτοφάρμακα στα λαχανικά.

Πιο συγκεκριμένα: 319 στα φρούτα, 93 στα σιτηρά και 34 στα ζωικά προϊόντα.

Τα πιο «ασφαλή» είναι τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα πράσα και οι πατάτες. Αντιθέτως στα πιο επιβαρυμένα περιλαμβάνονται:

Τα αγγούρια

και τα κολοκύθια, σύμφωνα με την EFSA, το 1/3 είναι μολυσμένα και καλό είναι να αφαιρείται η φλούδα πριν από τη χρήση τους.

Επίσης πάνω από το 40% των οσπρίων είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα.

Στα φρούτα όπως αβοκάντο, βερύκοκο, μάνγκο τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα. Πάνω από τα μισά (54,8%) έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Τα μήλα,και τα αχλάδια δέχονται πολλές επιθέσεις από σκουλήκια και έντομα με αποτέλεσμα πάνω από 65,2% των δειγμάτων να φέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Οι πιπεριές, ραντίζονται συχνά και το 66% των δειγμάτων εντοπίστηκαν με φυτοφάρμακα.

Οι σαλάτες, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες καθώς δέχονται τα περισσότερα ραντίσματα και περίπου τα 2/3 έχει φυτοφάρμακα.

Στις φράουλες το 71,3% των δειγμάτων έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Το 75% στα πορτοκάλια και τα λεμόνια έχουν φυτοφάρμακα.

Το 75,9% από τα φραμπουάζ έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Το 73,8% των σταφυλιών έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το πρόβλημα με τα σταφύλια το έχουν πολλά εποχιακά φρούτα, αφού η φλούδα δεν αφαιρείται και είναι εκεί ακριβώς που ραντίζονται.

Πηγή Hufingtonpost

Keywords
Τυχαία Θέματα