Περισσότερες από 7.000 παράνομες διαφημίσεις στους δρόμους

Στοιχεία που δείχνουν τις μεγάλες διαστάσεις του φαινομένου της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση είχε κατατεθεί στη Βουλή, μετά από δημοσίευμα για τους θανάτους και τραυματισμούς που οφείλονται στην παράνομη ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.

Όπως γίνεται

γνωστό με το έγγραφο του κ. Δένδια, «κατά το χρονικό διάστημα από 24 Ιουνίου του 2011 έως και 7 Νοεμβρίου του 2013, από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας διαπιστώθηκαν, συνολικά, 7.540 παράνομα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες- επιγραφές και υποβλήθηκαν 2.625 μηνύσεις σε βάρος υπευθύνων, ενώ ενημερώθηκαν, σε 3.055 περιπτώσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες για τις δικές τους ενέργειες. Εκ των ανωτέρω περιπτώσεων, αφαιρέθηκαν 3.018 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Από τις αστυνομικές υπηρεσίες υποβλήθηκαν 303 μηνύσεις για πινακίδες που παραμένουν, ενώ σε 381 περιπτώσεις έγινε εκ νέου ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για την αφαίρεσή τους. Επίσης, σε δέκα περιπτώσεις εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισημαίνει ότι το θέμα των παράνομων πινακίδων έχει αναδειχθεί ως ένα από τα χρονίζοντα για την οδική ασφάλεια προβλήματα και γι΄ αυτό γίνονται συνεχείς έλεγχοι, τόσο κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, όσο και εντός κατοικημένων περιοχών.

Οι βουλευτές Ηρώ Διώτη, Ανδρέας Ξανθός, Θοδωρής Δρίτσας και Ειρήνη Αγαθοπούλου, στην ερώτηση που κατέθεσαν, κατήγγειλαν τεράστια διαφημιστική πινακίδα στην ταράτσα κτιρίου, όπου διαφημίζει καινούριο τηλεοπτικό κανάλι και, όπως ανέφεραν διαφημίσεις του ίδιου καναλιού, μπορεί να βρει κανείς σε διάφορες κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής αν και κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι, τον Σεπτέμβριο του 2010, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του είχε απευθύνει ο υπουργός Υποδομών, έκρινε την τοποθέτηση παράνομων πινακίδων σε ιδιωτικούς χώρους (ταράτσες σπιτιών, οικόπεδα κλπ) εκατέρωθεν των οδικών αξόνων ως «αδίκημα διαρκές και συνεπώς πάντοτε αυτόφωρο».

Στους βουλευτές έχει απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας ότι η επιβολή διοικητικών κυρώσεων και η αφαίρεση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων συνιστά αρμοδιότητα των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Όπως αναφέρει ο κ. Μιχελάκης, το υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση το θέμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Ήδη, έχουν αποσταλεί εγκύκλιοι προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες έχουν εκδώσει αποφάσεις συγκρότησης κλιμακίων ελέγχου και αποφάσεις για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα