Περιφορά του Επιταφίου στην Αθήνα

Οι εκκλησίες της Αττικής, στις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου.

1. Αγία Φωτεινή: Είναι μία από τις λιγότερο γνωστές εκκλησίες της Αθήνας, στους πρόποδες του Μετς, δίπλα στο κολυμβητήριο και σε απόσταση αναπνοής από τις “Στήλες του Ολυμπίου Διός”. Περικυκλωμένη από πυκνή βλάστηση και χτισμένη κατά μήκος του Ιλισού ποταμού (πριν μπαζωθεί) η Αγία Φωτεινή με την εκπληκτική της θέα στην Ακρόπολη,

προσφέρεται για μία κατανυκτική περιφορά επιταφίου, συνοδεία κυρίως των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

2. Αγία Αικατερίνη (Πλάκα): Χτισμένη τον 11ο αιώνα αποτελεί μία από τις παλαιότερες και πιο γραφικές εκκλησίες της Αθήνας. Ο κόσμος που την επισκέπτεται την ημέρα του επιταφίου πιθανά δεν θα σας επιτρέψει να θαυμάσετε από κοντά τον εσωτερικό μικρό της χώρο, θα μπορέσετε όμως να ακολουθήσετε την περιφορά που ξεκινάει από τα απομεινάρια των αρχαίων κτισμάτων στον περίβολό της και συνεχίζει στα στενά σοκάκια της Πλάκας, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποιο νησί των Κυκλάδων.

3. Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης: Πρόκειται για ένα πέτρινο ξωκλήσι μέσα στο δάσος, λίγα μόλις μέτρα από την Ακρόπολη. Χρονολογείται τον 12ο αιώνα και το προσωνύμιό του το έλαβε όταν κατά την Τουρκοκρατία ένα κανόνι (λουμπάρδα) εξερράγη, τινάζοντας στον αέρα τα προπύλαια του ναού. Το πλακόστρωτο μονοπάτι, η πυκνή βλάστηση, η θέα στον Ιερό Βράχο και η περιφορά του επιταφίου που καταλήγει στο Θησείο κατά μήκος της Αποστόλου Παύλου, κάνουν το εκκλησάκι τις ημέρες αυτές να έχει την τιμητική του. Μαζεύει τον περισσότερο κόσμο γιατί εκτός από τη μαγευτική διαδρομή, δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε στο... χωριό σας.

4. Αγία Μαρίνα (Θησείο): Βρίσκεται στο λόφο των Νυμφών στο Θησείο, σχεδόν απέναντι από τον ναό του Παρθενώνα και την Ακρόπολη. Ήδη από μακριά γοητεύει τους επισκέπτες καθώς δίνει την εντύπωση ότι κρέμεται από τον λόφο ενώ η νυχτερινή φωταγώγησή της δημιουργεί μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Η περιφορά του επιταφίου που ξεκινάει στις 19:00 περνάει μέσα από τα στενά δρομάκια του Θησείου, με τους κατοίκους να βρίσκονται στα φωτισμένα με κεριά μπαλκόνια τους, και καταλήγει στην πεζοδρομημένη Αποστόλου Παύλου όπου και συναντιέται με τον επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη.

5. Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού: Σε έναν από τους ψηλότερους λόφους της Αθήνας, στον Λυκαβηττό, δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για μία μεσαιωνική εκκλησία με απεριόριστη θέα στο λεκανοπέδιο Αττικής. Χιλιάδες πιστοί, ντόπιοι και τουρίστες, ακολουθούν την περιφορά του επιταφίου και με τα κεριά τους φωτίζουν τον λόφο δημιουργώντας μία κατανυκτική ατμόσφαιρα. Λόγω του κόσμου βέβαια και για την ευκολότερη πρόσβασή σας στον λόφο, φροντίστε να βρεθείτε στον προαύλιο χώρο του ναού λίγο νωρίτερα. Όσο περνάει η ώρα, η πολυκοσμία δημιουργεί προβλήματα στην πρόσβαση.

6. Μονή Καισαριανής: Με ειδική άδεια που έχει δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο επιτάφιος στη Μονή Καισαριανής ξεκινά την περιφορά του στις 14:00 το μεσημέρι. Βρίσκεται στο δάσος του Υμηττού, κοντά στην κατοικημένη περιοχή και η πρόσβαση από την Καισαριανή μπορεί να γίνει ακόμα και με τα πόδια. Το κτίσμα χρονολογείται γύρω στον 11ο αιώνα ενώ παλαιότερα η μονή διέθετε και μία αξιόλογη βιβλιοθήκη η οποία διαλύθηκε με διάταγμα της Αντιβασιλείας του Όθωνα. Αυτός ο διαφορετικός επιτάφιος ακολουθεί μία διαδρομή μέσα στην καταπράσινη βλάστηση της περιοχής υπό τις ψαλμωδίες των παιδιών της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων.

7. Παντοβασίλισσα Ραφήνας: Στο κέντρο της Ραφήνας δίπλα στην πλατεία και σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι η Παντοβασίλισσα χτισμένη στα μέσα του 20ου αιώνα κάνει την περιφορά του Επιταφίου κατά μήκος της θάλασσας. Αν και λίγο μακρυά από το κέντρο της Αθήνας, είναι μία ιδανική λύση για όσους έμειναν πίσω ενώ ήθελαν να βρίσκονται σε κάποιο μικρό και γραφικό χωριό της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα