Από μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία για την Ουκρανία

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι, οι άνδρες του δεσμεύονται από μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία να αφοπλιστούν και να εκκενώσουν κτήρια που έχουν καταλάβει.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν υπέγραψε τίποτε για εμάς, υπέγραψε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ο Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτόκλητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, προς δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ.

Ο Πουσίλιν είπε πως οι άνδρες

του θα σκεφθούν να εγκαταλείψουν δημόσια κτήρια που έχουν καταλάβει μόνο όταν η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει το ίδιο. Είπε πως συνεχίζει τις ετοιμασίες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για αυξημένη αυτονομία από το Κίεβο στις 11 Μαΐου.

Απειλεί το Κίεβο

Την ίδια ώρα το Κίεβο προειδοποιεί τους αυτονομιστές με «πιο συγκεκριμένες ενέργειες» την ερχόμενη εβδομάδα, εάν δεν εγκαταλείψουν τα κτήρια που έχουν καταλάβει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσια δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και η ουκρανική κυβέρνηση έχει απειλήσει και προηγουμένως ότι θα χρησιμοποιήσει βία με φτωχά αποτελέσματα.

Ο υπουργός είπε επίσης πως, παρά τα αιτήματα των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη από τη συμφωνία της με τη Ρωσία να διαλύσει τον καταυλισμό των φιλοευρωπαίων, Μαϊντάν, στο Κίεβο.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει καταληκτικό όριο για την εφαρμογή της συμφωνίας που προβλέπει την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων, ο Ντεστσίτσια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ελπίζει ότι το Σαββατοκύριακο του Πάσχα μπορεί να μειώσει την πίεση και να αφήσει τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επιβλέψουν τη διαδικασία. Σημείωσε πως η αμνηστία είναι μια προσφορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα