ΠΕΝΤΑΩΡΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Πέντε ώρες διήρκησε η κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, με αφορμή την

έρευνα που διενεργείται για τις δηλώσεις του ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.

Η κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανοίγει νέους δρόμους για την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούν οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς. Ο εισαγγελέας παρήγγειλε την αναζήτηση τυχόν ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου αλλά και εγκλημάτων σχετιζόμενων με την οικονομία.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους οι δυο εισαγγελείς θα συνεχίσουν την έρευνα αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναφορά και μόνο του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από τον πρώτο μάρτυρα της υπόθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή και με τον τρόπο αυτό να προκληθεί έρευνα για την οικονομία.

Υπενθυμίζουμε ότι σε δηλώσεις του στους «New York Times», ο κ. Ρουμελιώτης είχε υποστηρίξει ότι: «Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας».

Δηλώσεις που είχαν προκαλέσει την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.

Έμμεση όμως ήταν και η αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ που ανέφεραν ότι ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ στήριξε από την αρχή και με ενεργό τρόπο τις πολιτικές στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου όσο και του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας.

Ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση. Σε αυτή ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα». Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: 1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα