ΠΑΣΟΚ: Στόχος η ολική επαναφορά

Στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου παραμένει να δείξει ότι υπάρχει χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει τη χώρο αυτό, παρά την κυβερνητική του συμμαχία με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.
Αυτό το μήνυμα αναμένεται να εκπέμψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο διήμερο

Συνέδριο που διοργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ, προς τιμήν της 39ης επετείου από την ίδρυση του Κινήματος.
Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η Χαριλάου Τρικούπη, στο Συνέδριο θα δώσουν το «παρών» και οι πρώην αρχηγοί και πρωθυπουργοί που έχει αναδείξει το ΠΑΣΟΚ, ήτοι ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου. Παράλληλα, κατά πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται στους συνομιλητές του αποφασισμένος να «ανοίξει» όλα τα εκκρεμή θέματα που θα βοηθήσουν στη συσπείρωση του κεντροαριστερού χώρου γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος του κόμματος στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές, αλλά και ενδεχόμενο άλλης ηγεσίας αν και όταν ανασυντεθεί ο προοδευτικός χώρος.

Κλείνει πληγές

Παράλληλα, έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών του Κινήματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως λένε συνεργάτες του, θα επιχειρήσει να κλείσει χαίνουσες εσωκομματικές πληγές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πρόθυμος να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου, που τραυματίστηκαν σοβαρά μετά τις δόλιες διαρροές «βενιζελικών» περί την «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως αν δεν έχει διεθνείς υποχρεώσεις, θα δώσει το «παρών» στην εκδήλωση. Ωστόσο, σχεδόν αποκλείεται να μιλήσει στη διημερίδα, εκτός μόνο από έναν σύντομο και «επετειακού» χαρακτήρα χαιρετισμό. Ακόμη δυσκολότερη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι η περίπτωση του Κώστα Σημίτη. Ο κ. Σημίτης φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει, αλλά θα μιλήσει για… όλα. Δεν θα περιοριστεί, δηλαδή, σε μία παρέμβαση προκειμένου να υπερασπίσει τα δικά του κυβερνητικά πεπραγμένα, αλλά θα μετατρέψει την ομιλία του σε κεντρική πολιτική παρέμβαση και θα ασκήσει σκληρή κριτική στην παρούσα κυβέρνηση –κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να φέρει σε δύσκολη θέση τον –συγκυβερνώντα- Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κριτική και αποστάσεις

Σε εσωκομματικό πρόβλημα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξελιχθούν και ομιλίες άλλων στελεχών. Για παράδειγμα, αποφασισμένη «να τα πει έξω από τα δόντια» και, κυρίως, να δείξει τις αποστάσεις που έχει τηρήσει από το ΠΑΣΟΚ, είναι η πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος, Βάσω Παπανδρέου, ενώ στην ίδια λογική θα κινηθεί και ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ακόμη «μαδά τη μαργαρίτα» για το αν θα λάβει το λόγο ή όχι.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το διήμερο συνέδριο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ θα έχει και αρκετές απουσίες: αρνητικά απάντησαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο και την πρόσκλησή του στελέχη όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Τάσος Γιαννίτσης κ.α., που έχουν πάρει αποστάσεις από το σημερινό ΠΑΣΟΚ είτε έχουν αποφασίσει να μην ασχοληθούν ξανά με την πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα