«ΠΑΡΩΝ» ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

11:40 4/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Από κοντά παρακολουθεί ο Πρωθυπουργός τις διαπραγματεύσεις Στουρνάρα – Τρόικας. Τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σαν να κάθεται ο ίδιος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λειτουργεί ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει της κρίσιμης αυριανής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία επί

των βασικών – οι λεπτομέρειες θα καθορισθούν στα τέλη Αυγούστου – προκειμένου να μπορεί να είναι ασφαλής για τη θετική έκθεση της τρόικας, που θα σημάνει και αποδέσμευση των δόσεων προς την Ελλάδα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους κ. Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα που «τρέχουν» τις διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς ενώ είχε και επαφές με σειρά υπουργών από τους οποίους ζητήθηκαν περαιτέρω περικοπές προκειμένου να μην θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Υπερατλαντικό τηλεφώνημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς είχε αργά χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, με αντικείμενο την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί να υπάρξει, αν όχι λύση, τουλάχιστον ύφεση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ενόψει και των προεδρικών εκλογών το Φθινόπωρο. Υπό την έννοια αυτή, δεν αποκλείεται η Αθήνα να έλαβε νέο μήνυμα στήριξης από την Ουάσιγκτον, που έχει κάθε συμφέρον να επιδιώκει επίλυση του «ελληνικού προβλήματος».

Κύκλος επαφών

Ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει, εφόσον λάβει το «ΟΚ» της τρόικας, να επικαλεσθεί την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς προκειμένου να διεκδικήσει βελτιώσεις επί του προγράμματος. Στις 22 Αυγουστου αναμένεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δύο ημέρες μετά, στις 24, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να έχει συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ. Το Σάββατο 25 Αυγούστου προγραμματίζεται να βρεθεί στο Μέγαρο των Ιλισίων για διαβουλεύσεις με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιδιώξει, επίσης, συναντήσεις και με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα