Παραπέμπεται στη δικαιοσύνη ο Παπακωνσταντίνου

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σε σύνολο 283 παρόντων βουλευτών, βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά.

Για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου: Υπέρ ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34 ενώ 67 βουλευτές δήλωσαν παρόν.

Για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία : Υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά 42 ενώ 18 δήλωσαν παρόν.

Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος: Υπέρ ψήφισαν 220, κατά 35 ενώ 11 δήλωσαν παρόν.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα

κρίνει πλέον για τη βασιμότητα των τριών κατηγοριών που του αποδίδονται και αφορούν την απιστία περί την υπηρεσία και νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και την νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος.

Εντός της εβδομάδας θα γίνει η κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύνθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβούλιο από τον κατάλογο που έχουν αποστείλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο ‘Αρειος Πάγος.

Τι είπε ο πρώην υπουργός από το βήμα της Βουλής

Ο πρώην υπουργός επέλεξε αντί υπομνήματος να προσέλθει ο ίδιος προκειμένου να δώσει τη δική του εκδοχή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Δεν αποκόμισα κανένα οικονομικό όφελος, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα 25 χρόνια μετά το ειδικό δικαστήριο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως δεν ζημιώθηκε η χώρα από την υπόθεση.

Αν δεν ήθελα να αξιοποιήσω τη λίστα Λαγκάρντ δεν θα την είχα ζητήσει από τους Γάλλους» ήταν το κύριο επιχείρημα του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Η μόνη ευθύνη την οποία αναγνώρισε για τον εαυτό του είναι η πολιτική ευθύνη γιατί χάθηκε το cd. «Έχω αναλάβει την πολιτική ευθύνη που χάθηκε το cd. Εμένα έβλαψε όμως που δεν βρέθηκε», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου που υπογράμμισε ότι η νόθευση εγγράφων δεν στοιχειοθετείται πουθενά όπως από πουθενά δεν στοιχειοθετείται η απιστία και η παράβαση καθήκοντος.

«Τα στικάκια κυκλοφορούσαν ευρέως μέσα και έξω από το ΣΔΟΕ, με μεγάλες δυνατότητες αλλοίωσης» είπε για την πιθανότητα άλλος να αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του.

«Ποιος άλλαζε τα αρχεία στον υπολογιστή του κ. Διώτη;», είναι η φράση του κ. Παπακωνσταντίνου με την οποία μίλησε ανοιχτά για αλλοίωση μέσα από τον υπολογιστή του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, στη βάση των ευρημάτων της πραγματογνωμοσύνης.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του για την αλλοίωση της λίστας: «αν όχι εγώ, ποιος άλλος μπορούσε να το κάνει; Πολλοί. Μέσα στο ΣΔΟΕ ή έξω από αυτό. Με ή χωρίς πολιτική παρέμβαση». Είπε επίσης ότι «η αλλοίωση ήρθε ως μάνα εξ ουρανού όταν η κριτική αλλού επικεντρωνόταν για τη διαχείριση της λίστας», επισημαίνοντας την κριτική που ασκούνταν τα Χριστούγεννα σε βάρος του κ. Βενιζέλου.

«Ούτε οι συγγενείς μου ζήτησαν να αφαιρέσω ονόματα από τη λίστα ούτε εγώ το έκανα», είπε και χαρακτήρισε προβληματικό πόρισμα του ΣΔΟΕ για τα συγγενικά του πρόσωπα για το οποίο δεν τους δόθηκε η ευχέρεια να δώσουν απαντήσεις και πλέον θα πρέπει να αναμένεται να αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε απόλυτα προσχηματική διαδικασία, αυτήν της προανακριτικής επιτροπής, για προκατασκευασμένο πόρισμα και προειλημμένες αποφάσεις. Κατήγγειλε λυσσαλέα επίθεση σε βάρος του και μετατροπή του σε αποδιοπομπαίο τράγο και εξώφθαλμη προσπάθεια να γίνει κατηγορούμενος διότι βολεύει κάποιον πολιτικά.

«Το μόνο που ζητώ είναι να πάρετε τις αποφάσεις σας με βάση τα πραγματικά περιστατικά», είπε λίγο προτού αποχωρήσει από την αίθουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα