Προς το Ειδικό Δικαστήριο

Την παραπομπή του πρώην υπ. Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος, της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος, της νόθευσης εγγράφου το οποίο συγκέντρωσε και τις λιγότερες ψήφους, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει πλέον για τη βασιμότητα των τριών κατηγοριών που του αποδίδονται και αφορούν την απιστία περί την υπηρεσίακαι νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και

την νόθευση εγγράφου σεβαθμό πλημμελήματος.

Εντός της εβδομάδας θα γίνει η κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύνθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβούλιο από τον κατάλογο που έχουν αποστείλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο 'Αρειος Πάγος.

Οι ψήφοι

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σε σύνολο 283 παρόντων βουλευτών, βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά.

Για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου: Υπέρ ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34 ενώ 67 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία : Υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά 42 ενώ 18 δήλωσαν παρών.

Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος: Υπέρ ψήφισαν 220, κατά 35 ενώ 11 δήλωσαν παρών.

«Τις κατηγορίες τις αρνούμαι απόλυτα και κατηγορηματικά. Ούτε απιστία έχω διαπράξει, ούτε νόθευση εγγράφου, ούτε παράβαση καθήκοντος», τόνισε στην ομιλία του ο Κος Παπακωνσταντίνου. Άφησε υπαινιγμούς εναντίον του Ευ. Βενιζέλου, χωρίς να τον κατονομάσει λέγοντας ότι εκείνος οδηγείται στο Ειδικό Δικαστήριο, αν και, όπως είπε, ζήτησε τα στοιχεία, τα έφερε στην Ελλάδα τα έδωσε για έλεγχο, προκάλεσε συσκέψεις και τα παρέδωσε στον αρμόδιο όταν αποχώρησε.

Και άλλες ποινικές διώξεις

Να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και Γιάννη Καπελέρη, για την λίστα Λαγκάρντ παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.

Ο εισαγγελέας ζητά από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών να ασκήσει δίωξη σε βάρος του κ. Διώτη για απιστία στην υπηρεσία και υπεξαγωγή εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος δε του κ. Καπελέρη για απιστία στην υπηρεσία, κατηγορίες που αφορούν την μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ με καταθέτες στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.


Η δικογραφία για τους δυο κατηγορούμενους, μετά την απαγγελία των κατηγοριών, παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή.

Για τη δικηγόρο-συνεργάτιδα του Γ.Διώτη, η οποία έφτιαξε -κατ' εντολήν του- αντίγραφο του στικ, ο κ. Αθανασίου ζητά να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, για δε τους συγγενείς του Γ.Παπακωνσταντίνου που περιλαμβάνονται στη λίστα, ο φορολογικός έλεγχος συνεχίζεται.


Τόσο οι δυο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, όσο και η δικηγόρος και οι συγγενείς του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου - που είχε παραλάβει το επίμαχο αρχείο - είχαν κληθεί στο πλαίσιο της έρευνας σε ανωμοτί καταθέσεις.

Και με στοιχεία από το ΑΜΠΕ


Keywords
Τυχαία Θέματα