Πανηγύρια για Λεπέν και συνηρητικούς, πανωλεθρία για τους Σοσιαλιστές

Σύμφωνα με τα exit poll της εταιρείας BVA, οι Συντηρητικοί της αντιπολίτευσης (UMP) έρχονται πρώτοι με 49% έναντι 42% για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Ολάντ. Το Παρίσι φαίνεται ότι θα έχει για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχο, καθώς η Αν Ινταλγκό του Σοσιαλιστικού Κόμματος φέρεται να επικρατεί με 54,5%, σύμφωνα εκτιμήσεις των ινστιτούτων Ifop και SAS για το τηλεοπτικό δίκτυο i-Télé. «Είμαι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού. Έχω επίγνωση της πρόκλησης» δήλωσε η Ινταλγκό

στον επινίκιο λόγο της.

Η πρώτη δήμαρχος του Παρισιού

Έως αργά χθες τη νύχτα, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό γιόρτασε τη νίκη της στο Παρίσι, με τους οπαδούς που είχαν συγκεντρωθεί στον περίβολο του δημαρχείου. Σύμφωνα όμως με την εκλογική διαδικασία, η εκλογή του δημάρχου της πρωτεύουσας δεν γίνεται κατ' ευθείαν από τους ψηφοφόρους, αλλά από τους 163 συμβούλους που συνεδριάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο των Παρισίων. Η ψηφοφορία για την εκλογή τής Αν Ινταλγκό από το Δημοτικό Συμβούλιο Παρισίων, είναι προγραμματισμένη για τις 5 Απριλίου.

Παρόλα αυτά, η νίκη της θεωρείται δεδομένη με βάση τα αποτελέσματα που έφεραν οι λίστες των σοσιαλιστών στα 20 διαμερίσματα της πρωτεύουσας. Κατά τον πρώτο και δεύτερο γύρο, οι περίπου 1,2 εκατ. Παριζιάνοι ψηφοφόροι εξέλεξαν τους 527 συμβούλους για τα δημοτικά συμβούλια των 20 διαμερισμάτων. Μετά την εκλογή των συμβούλων, αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων κάθε διαμερίσματος, ορίζονται οι 163 σύμβουλοι, που θα συνεδριάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Παρισίων.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, που ισχύει από το 1982, οι λίστες που έχουν την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο κερδίζουν το ήμισυ των εδρών που προβλέπονται για το διαμέρισμα. Οι υπόλοιπες έδρες των συμβούλων μοιράζονται αναλογικά στις υπόλοιπες λίστες, συμπεριλαμβανόμενης και της λίστας, που έχει κερδίσει. Το σύστημα αυτό δίνει ένα τεράστιο «μπόνους» στην πρώτη λίστα.

Κατά την ψηφοφορία που θα γίνει 5 Απριλίου στο Συμβούλιο των Παρισίων, η Αν Ινταλγκό θα πρέπει να συγκεντρώσει την ελάχιστη πλειοψηφία 82 συμβούλων. Σε περίπτωση αποτυχίας υπάρχει δυνατότητα να γίνουν έως και τρεις γύροι ψηφοφορίας προκειμένου να εκλεγεί ο δήμαρχος Παρισίων, έστω και με σχετική πλειοψηφία. Μια εβδομάδα μετά την εκλογή της δημάρχου Παρισίων, στις 13 Απριλίου, τα δημοτικά συμβούλια των διαμερισμάτων θα εκλέξουν με τη σειρά τους, τους κατά τόπους 20 δημάρχους.

Ήττα και ανασχηματισμός στην κυβέρνηση - κερδισμένοι οι συντηρητικοί και οι ακροδεξιοί

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό παραδέχτηκε ότι το σοβαρό πλήγμα που υπέστησαν στις δημοτικές εκλογές οι σοσιαλιστές του κυβερνώντος κόμματος ήταν μια αποτυχία για την κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι αυτό το «σαφές μήνυμα» θα «εισακουστεί πλήρως». Αυτές οι εκλογές «σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη δυσαρέσκεια όσων μας εμπιστεύτηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012» δήλωσε.

Η BVA εκτιμά ότι πάνω από 100 πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 περνούν στους Συντηρητικούς, ένα αποτέλεσμα που σχεδόν εκμηδενίζει τα κέρδη των Σοσιαλιστών από τις δημοτικές εκλογές του 2008. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Φλοριάν Φιλιπό, το ακροδεξιό κόμμα είχε «τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του στις δημοτικές εκλογές», δήλωσε. Το FN επικράτησε σε «τουλάχιστον έξι πόλεις», μεταξύ τους η Μπεζιέ (νοτιοδυτική Γαλλία) και η Φρεζύς (νότια) δήλωσε η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα όμως με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών, το FN κέρδισε σε 14 ή 15 πόλεις με περισσότερους από 9.000 κατοίκους. Η προσέλευση των ψηφοφόρων περιορίστηκε στο ιστορικό χαμηλό του 63,5%, και οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η χαμηλή συμμετοχή θα ευνοούσε την ακροδεξιά.

Η ήττα των Σοσιαλιστών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τον Ολάντ σε ανασχηματισμό, πιθανώς τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Reuters, δημοσκόπηση της Harris Interactive δείχνουν ότι το 80% των Γάλλων τάσσονται κατά του πρωθυπουργού Ζακ-Μαρκ Ερό και επιθυμούν την αντικατάστασή του με τον Μανουέλ Βαλ, νυν υπουργό Εσωτερικών, ή με τον βετεράνο υπουργό Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα