Ξεκινά η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

Ξεκινά η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 3 δις. ευρώ, μετά την ψήφιση του πολυνομσχεδίου χθες το βράδυ. Την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη της τράπεζας βρέθηκαν στο Λονδίνο όπου είχαν επαφές με ξένους θεσμικούς επενδυτές όπου και διαπίστωσαν για άλλη μια φορά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση.

Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση να ολοκληρωθεί

εντός του Απριλίου.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν με όρους αγοράς, η τιμή διάθεσης των μετοχών μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή με την οποία τις απέκτησε το ΤΧΣ, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν προβάδισμα για την κάλυψη των αυξήσεων (με το ΤΧΣ να συμμετέχει μόνο αν υπάρχουν αδιάθετα), ενώ το Ταμείο μπορεί να αποκτήσει με δημόσια προσφορά τα δικαιώματα αγοράς (warrants).

Τι σημαίνουν αυτό πρακτικά; Με λίγα λόγια, η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα πραγματοποιηθεί στην τιμή που θα ορίσουν ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, η τιμή μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτήν με την οποία το ΤΧΣ απέκτησε τις μετοχές της τράπεζας με την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ το Ταμείο θα συμμετέχει στην αύξηση μόνο αν το ζητούμενο ποσό (3 δισ. ευρώ) δεν καλυφθεί από ιδιώτες. Ετσι αν οι ιδιώτες καλύψουν το σύνολο της αύξησης η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank θα ανέλθει στο περίπου 75% και του ΤΧΣ θα συρρικνωθεί στο 35% από 95% σήμερα. Στην περίπτωση που οι ιδιώτες δεν καλύψουν το σύνολο της αύξησης και το ΤΧΣ συμμετέχει με περίπου 750 εκατ. τότε η συμμετοχή του Ταμείου θα διαμορφωθεί στο 50%.Δεδομένου όμως του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την αύξηση είναι πολύ πιθανό το σύνολο της αύξησης να απορροφηθεί από ιδιώτες. Ωστόσο η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι αυτή που θα καθορίσει το βαθμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Ποιοι ενδιαφέρονται

Ενδιαφέρον για την αύξηση της Eurobank έχουν εκδηλώσει μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις ειδικού τύπου επενδυτές έχουν δεσμευθεί, τόσο στις διοικήσεις της τράπεζας και του ΤΧΣ όσο και στην κυβέρνηση, να συμμετέχουν στην αύξηση με ποσά 1 έως 1,5 δισ. ευρώ έκαστος. Αναλυτικότερα, τα τρία στρατηγικά επενδυτικά σχήματα είναι:

α) Fairfax, Wilbur Ross, Fidelity και Capital Research. Πρόκειται για το σχήμα που είχε επενδύσει με μεγάλη επιτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση της Bank of Ireland. Το σχήμα είναι πεπεισμένο για την ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ στελέχη του που έχουν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό δηλώνουν εντυπωσιασμένα από την αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά. Στόχος τους είναι μέσω της Eurobank να επαναλάβουν το επιτυχημένο ιρλανδικό «πείραμα» και στη χώρα μας. Η Fairfax ήδη έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα (Μυτιληναίος, Eurobank Properties), ενώ Fidelity και Capital Research συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω του 1 τρισ. δολαρίων η κάθε μία.

β) York Capital, Anchorage, Marathon, Perry Capital και Monarch. Αποτελούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα private equities των ΗΠΑ. Ηδη έχουν τοποθετήσεις στην ΕλλάδαYork μετέχει στην Τέρνα), ενώ και τα 7 funds κατέχουν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς. Εκπρόσωποι του σχήματος έχουν συμμετάσχει σε συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και με το ΤΧΣ και εκτιμούν ότι το πρόγραμμα για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας θα αποδώσει μεγάλους καρπούς.

γ) Appolo Asset Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 160 δισ. δολαρίων και εξειδίκευση στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Πέραν των παραπάνω, ισχυρό ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην αύξηση έχουν εκδηλώσει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι –μεταξύ αυτών η BlackRock, η Third Point, η Wellington– αλλά και επενδυτές όπως ο G. Soros, ο J. Paulson κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα