«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΜΕ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ – ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ

Με φόντο τα άδεια κρατικά ταμεία, η Κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει από την Ευρώπη «δάνειο- γέφυρα» για να καλύψει το ομόλογο της 20ης Αυγούστου. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η Αθήνα  θα επιδοθεί σε ένα «παιχνίδι με την φωτιά» δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας.   

Του Βαγγέλη Δουράκη

Όπως ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών «η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για την διασφάλιση δανείου-γέφυρα ώστε να καλυφθούν ομόλογα άνω των 3 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο

της ΕΚΤ.

Οι εταίροι μας φαίνονται διατεθειμένοι να βρουν τρόπους για την αποπληρωμή του συγκεκριμένου ομολόγου, «εκτός Προγράμματος», αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Παράλληλα εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια για το τι θα συμβεί αν τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους στο μεταξύ εξαντληθούν.

Άλλωστε, στο πρόσφατο Eurogroup είχε επαναλάβει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης της Ελλάδας με δόσεις εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα και οριστικοποιηθούν όλα τα μέτρα.

Ο κ. Γιούνκερ είχε αναφέρει στην προηγούμενη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ότι εξετάστηκαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν οι επικεφαλής επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους και συντάξουν την τελική τους έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Η διαδικασία αυτή όμως θα τραβήξει μέχρι το φθινόπωρο, και μέχρι τότε οι δανειστές μας θα πρέπει να βρουν την φόρμουλα για να αποπληρώσουν τα ομόλογα των 3,2 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου. Τότε  κ. Γιούνκερ διαβεβαίωνε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όπως όλα δείχνουν οι Ευρωπαίοι έχουν καταλήξει δηλαδή να καλύψουν τις ανάγκες των πιστωτών, αλλά δεν πρόκειται να τροφοδοτήσουν την Αθήνα με ρευστό για να καλυφθούν εσωτερικές ανάγκες. Αλλά και κάτι τέτοιο να συμβεί δίνουν στην Ελλάδα ολιγοήμερη παράταση ζωής, αφού χρήματα που υπολογίζονταν να καλύψουν το ομόλογο του Αυγούστου θα παραμείνουν στα κρατικά ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα