«Παγώνει» τον ανασχηματισμό το Μαξίμου

10:07 6/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Το Μέγαρο Μαξίμου εξαναγκάστηκε χθες σε μία, αναμενόμενη, διάψευση των σεναρίων περί ανασχηματισμού, τα οποία φούντωσαν μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου. «Αν δεν γινόταν αυτό, οι περισσότεροι θα κατέβαζαν τα μολύβια… ήδη έπαιρναν τηλέφωνα να μάθουν» σχολίαζε στέλεχος του Πρωθυπουργικού Γραφείου, εξηγώντας έτσι και τη σκοπιμότητα της διάψευσης.

Ωστόσο, πίσω από την εύλογη ανάγκη διατήρησης των

κυβερνητικών ρυθμών, η προσπάθεια του Μεγάρου να κλείσει τη σχετική συζήτηση, που πάντως δεν πυροδοτείται μόνον από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έρχεται να «καλύψει» και τις αντιδράσεις έναντι των πρωτοβουλιών Βενιζέλου. Είναι ενδεικτικό ότι το Μαξίμου απέφυγε χθες οποιοδήποτε σχόλιο για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την απόφασή του να ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, στο παρασκήνιο ωστόσο ο προβληματισμός, ενίοτε και ο εκνευρισμός, δεν έλειψε.

Τέσσερα είναι τα σημεία όπου εντοπίζεται ο προβληματισμός των συνεργατών του Πρωθυπουργού για τις κινήσεις Βενιζέλου:

η πρωτοβουλία του να ανοίξει ο ίδιος το θέμα, γεγονός που αντιμετωπίστηκε από συνομιλητές του Πρωθυπουργού μάλλον ως κίνηση που εξυπηρετεί τις εσωκομματικές αναγκαιότητες του, μετά Συνεδρίου, ΠΑΣΟΚ, πλην όμως δημιουργεί ζήτημα στην κυβέρνησηη διάθεσή του να εμπλακεί και ο ίδιος περισσότερο στην κυβερνητική διαχείριση, ενδεχομένως μέσω μιας θέσης αντιπροέδρου. Το σενάριο εμφανίζει πολλές δυσκολίες καθώς, ακόμη κι αν το επιθυμούσε και ο κ. Σαμαράς που παραμένει αμφίβολο, είναι απίθανο να αποδεχόταν αντίστοιχη θέση ο κ. Φ. Κουβέλης ενώ η διάθεση του κ. Βενιζέλου να μην έχει μόνον τον τίτλο του αντιπροέδρου αλλά και συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο (πχ Εξωτερικών) θα προκαλούσε αντιδράσεις από κορυφαία γαλάζια στελέχηη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει αλλαγή των χαρτοφυλακίων που ελέγχει και παράλληλα τον κάθετο έλεγχο των υπουργείων. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι εκ των πρασίνων κάνουν λόγο για το Υπουργείο Εσωτερικών, σημερινός υπουργός Στυλιανίδης, το οποίο θα επιθυμούσαν να στελεχώσουν εξ ολοκλήρουη θέση Βενιζέλου ότι παράλληλα με τον ανασχηματισμό απαιτείται και επαναδιατύπωση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης του Ιουλίου. «Ποιά νέα προγραμματική συμφωνία; Τα δεδομένα είναι αυτά που προβλέπονται από τη συμφωνία με την τρόικα, είμαστε στο μέσο της διαδικασίας εφαρμογής» σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος, εξ αυτών που διατυπώνουν έντοντες ενστάσεις για την προοπτική ανασχηματισμού σημειώνοντας ότι αυτός θα είναι, ούτως ή άλλως, χαμηλού εύρους αφού τα «βαριά χαρτιά» θα μείνουν στις θέσεις τους ενώ είναι αμφίβολο εάν μπορεί να σηματοδοτήσει οποιαδήποτε «νέα αρχή» για την κυβέρνηση.

Με αυτά ως δεδομένα, η χθεσινή δημόσια δήλωση του κ. Σίμου Κεδίκογλου ναι μεν επιδίωξε να κλείσει το θέμα, παραμένει ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα το επιτύχει. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γράψει εδώ και εβδομάδες το matrix24.gr, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μπορεί να συζητηθεί βάσιμα, ή αντιστοίχως να απορριφθεί, μόνον μετά και την ολοκλήρωση των ελέγχων της τρόικας στην Αθήνα, το προσεχές σαββατοκύριακο.

Keywords
Τυχαία Θέματα