Ούριος ο άνεμος για τις εξαγωγές ελληνικού οίνου

16:17 9/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Μιλώντας σε εκδήλωση της διεθνούς έκθεσης Oenos, στη Θεσσαλονίκη, ο σύμβουλος της εταιρείας οικονομικών ερευνών Icap, Κωνσταντίνος Σιούμης εξήγησε ότι οι αυξημένες αντοχές του κλάδου ενδέχεται να συνδέονται με τον εξαγωγικό του προσανατολισμό. «Την ίδια στιγμή που ο κλάδος υπερ-αποδίδει σε επίπεδο τζίρου και μικτής κερδοφορίας, στην καθαρή κερδοφορία σχεδόν υπο-αποδίδει», σημείωσε και εξήγησε ότι «η τάση αυτή μπορεί να οφείλεται

σε παράγοντες όπως ο ακριβός δανεισμός». Σημειωτέον ότι το κόστος δανεισμού στον κλάδο είναι υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις κρασιού θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους για βελτίωση κερδοφορίας στην καλύτερη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των δικτύων διανομής, στη συρρίκνωση του χρόνου πίστωσης που δίδουν, καθώς και στη μείωση των διοικητικών δαπανών», σημείωσε ο κ. Σιούμης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Άγγελος Ρούβαλης τόνισε ότι «ο άνεμος για τις εξαγωγές και ελληνικού κρασιού είναι πλέον εξαιρετικά ούριος», επισημαίνοντας ότι οι θετικές προσδοκίες ενισχύονται και από τη γενικότερη ευνοϊκή τάση για τις εξαγωγές του κλάδου παγκοσμίως. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το παγκόσμιο εμπόριο κρασιού απογειώνεται».

Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη των διοργανωτών της γαλλικής VINEXPO, από κοινού με την εταιρεία ISWR, μεταξύ 2012 και 2016 η ζήτηση θα αυξηθεί άνω του 5% παγκοσμίως ή κατά 2,5 δισεκατομμύρια μπουκάλια. Για την ίδια περίοδο αναμένεται αύξηση των εξαγωγών προς την ζώνη της Αμερικής και ειδικά των ΗΠΑ, όπου η κατανάλωση αυξάνεται κατά 12% ετησίως, τον Καναδά, με +8% ετησίως και τις χώρες Μεξικό, Βραζιλία, Αργεντινή), τη ζώνη Κίνας-Ινδίας-Νοτιοανατολικής Ασίας και τη ζώνη Βόρειας Ευρώπης-Ρωσίας.

(Πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα