ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ E.E. ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Μαζί με την συλλογική βούληση για την διάσωση της ευρωζώνης, η Κριστίν Λαγκάρντ προκρίνει την σύσταση του Ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών και το πέρασμα της Ε.Ε. σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης.

Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Λιμπερασιόν, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει ότι προέχει η διάσωση της ευρωζώνης και υποστηρίζει ότι «σε λιγότερο από τρεις μήνες, είναι απαραίτητο οι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα οι χώρες της Ευρωζώνης, να δώσουν ισχυρές ενδείξεις γύρω από μια συλλογική βούληση ενίσχυσης της νομισματικής τους ένωσης». Υπενθυμίζει,

όμως, ότι χρειάζεται συλλογική αποφασιστικότητα, «για να προχωρήσουμε σε ένα ισχυρό στάδιο οικοδόμησης της ευρωζώνης».

Αναφορικά με την πρόταση του Ζαν Κλοντ Τρισέ για την σύσταση Ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών, η κα Λαγκάρντ την υπερασπίζεται, διευκρινίζοντας ότι: «Μιλώντας για ένα τέτοιο Υπουργείο, μιλάμε για έναν οργανισμό που είναι ευκόλως αντιληπτός για τους πάντες, χωρίς να μπούμε στις λεπτομέρειες της σύστασής του». Στην συνέντευξη της, σημείωσε, όμως, πως «ένα ευρωπαϊκό Δημόσιο Ταμείο όμως, θα σήμαινε το τέλος για το γαλλικό Δημόσιο Ταμείο. Στη θέση του θα έχουμε τον ευρωπαϊκό φορέα διαχείρισης του χρέους για λογαριασμό ολόκληρης της ευρωζώνης». Σε αυτό το σημείο, τόνισε ότι αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, καθότι είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί ως συλλογική αρχή.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα σήμαινε ένα βήμα προς τον φεντεραλισμό (ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης) και την εγκατάλειψη μέρους της εθνικής κυριαρχίας. Χαρακτηριστικά είπε: «Κάτι τέτοιο είναι πλέον απαραίτητο» και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες που γίνονται μεμονωμένα σε εθνικό επίπεδο από την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που είναι κάτω από πρόγραμμα, δεν επαρκούν για να δώσουν στους επενδυτές εμπιστοσύνη και τη βεβαιότητα για ένα συλλογικό μέλλον στην ευρωζώνη».

Μίλησε και για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι: «Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε ξαναρχίσουμε τον διάλογο με μια κυβέρνηση που θα βγει από τις κάλπες της Κυριακής». Πρόσθεσε δε ότι: «Πρέπει να επικαιροποιήσουμε την κατάσταση γιατί δεν γνωρίζουμε πολύ καλά τι έχει πραγματοποιηθεί, τι έχει γίνει σεβαστό και τι όχι, τις τελευταίες 6 με 8 εβδομάδες».

Keywords
Τυχαία Θέματα