ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΣΤΗ ΝΕΤ ΓΙΑ ΕΝΑ GAY ΦΙΛΙ

Στην πολυδιαφημισμένη σειρά Downton Abbey, η οποία άρχισε να προβάλλεται χθες βράδυ στη ΝΕΤ, το gay φιλί μεταξύ ενός δούκα και του ερωτευμένου λακέ του κόπηκε στο μοντάζ της …λογοκρισίας, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. 


Το Downton Abbey είναι η παγκοσμίως γνωστή σειρά του BBC που κέρδισε Χρυσές Σφαίρες και δεκάδες βραβεία, σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση όπου κι αν προβλήθηκε. Ωστόσο, σε μια χώρα που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην «ταλιμπανοποίηση» και στην επιστροφή στις σίγουρες …μεσαιωνικές αξίες και ιδανικά, το να «κοπεί» ένα gay φιλί είναι κομμάτι της πολιτιστικής καθημερινότητας (και) της δημόσιας τηλεόρασης.

Προφανώς αυτοί που έκοψαν στο μοντάζ της …λογοκρισίας την εν λόγω ερωτική σκηνή σκέφτηκαν τις αντιδράσεις του «καθωσπρέπει» κόσμου, ο οποίος- αν μη τι άλλο- ζει σε μια αποστειρωμένη, ομοφοβική και «στεγανοποιημένη» πραγματικότητα όπου η αλήθεια είναι προτιμότερο να κρύβεται σε ένα καλάθι …άπλυτων, παρά να αποτυπώνεται ως έχει. Άλλωστε, δεν υπάρχουν gay ανάμεσά μας…

Η επιλογή της δημόσιας τηλεόρασης να «απαλείψει» ένα φιλί μεταξύ ανδρών δεν την κάνει πιο light και πιο «ηθική», αλλά της προσδίδει ένα γκεμπελικό χαρακτήρα και την πηγαίνει δεκαετίες πίσω, στην εποχή που αποτελούσε «όργανο» προπαγάνδας, θετικής ή αρνητικής, σφυρηλατώντας τη συνείδηση του μέσου «ανθρωπάκου».

Χθες ήταν ένα gay φιλί στη μικρή οθόνη, προχθές ήταν ένα θέατρο στην Ιερά Οδό όπου παιζόταν μια «βέβηλη» και «ανίερη» παράσταση, αύριο ίσως ένα τραγούδι που θα μιλά επιθετικά για την κυβέρνηση ή μια έκθεση που θα αποτυπώνει με «διαφορετικό» τόπο ένα θέμα ταμπού.

Τελικά σε μια χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και την κατοχύρωσε πρώτη απ’ όλες στη σύγχρονη ιστορία μέσω του συντάγματός της, τι είναι σωστό και τι λάθος να προβάλλεται μέσα από ένα σίριαλ; Ας μας δώσουν λοιπόν οδηγίες οι περήφανοι εθνικιστές και οι νεο-συντηρητικοί που πιπιλούν την καραμέλα του καθωσπρεπισμού και την φτύνουν απότομα όταν δουν τη σκιά τους. Από φόβο, φυσικά…

Keywords
Τυχαία Θέματα