Ομαδικές απολύσεις στο τραπέζι

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι δανειστές αμφισβητούν ακόμη και το πρωτογενές πλεόνασμα, επιμένουν για τα δημοσιονομικά «κενά» και «ανεβάζουν» στην ατζέντα το ζήτημα της ενίσχυσης των τραπεζών.
Σήμερα το πρωί οι δανειστές έχουν ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και επί τάπητος πέφτουν δύο «καυτά θέματα» που παραμένουν ανοιχτά:
-Η περαιτέρω μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων: Για να καλυφθούν οι «τρύπες» από την εφαρμογή των συγκεκριμένων δράσεων απαιτούνται

σχεδόν 2 δισ. ευρώ, κατά τους δανειστές.
-Ομαδικές απολύσεις: Προτάσεις έχουν κατατεθεί από την ελληνική πλευρά και όπως έλεγε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «δεν τίθεται τώρα άμεσα θέμα ομαδικών απολύσεων», αλλά βελτίωσης του υπάρχοντος πλαισίου.
Στα πρώτα «ραντεβού» που είχαν επί ελληνικού εδάφους οι πιστωτές (με Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη) ήταν εμφανής η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές: Η τρόικα θέτει θέμα για το πρωτογενές πλεόνασμα πέρα από το ύψος του και για την «διατηρησιμότητά» του τα δύο επόμενα χρόνια, στοιχείο που θα καθορίσει εν πολλοίς και το ποσό που θα διατεθεί για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».
Όπως έλεγε πάντως στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα του 2013» και συμπλήρωνε: «Δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2014 με βάση τα αποτελέσματα του 2013», εκτιμώντας ότι οι καλύτερες επιδόσεις της περυσινής χρονιάς έχουν θετική επίπτωση (carry over) στο 2014.

Από την πλευρά της ωστόσο η τρόικα φαίνεται ότι «τα μασάει» για το τελικό ύψος του πλεονάσματος για το 2013, για το αν δηλαδή θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο λόγος; Όπως εξηγούσε κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών «εκκρεμούν κάποια στοιχεία για το πως θα κατανεμηθούν τα ποσά στη μετάβαση από το 2013 στο 2014» φέρνοντας ως παράδειγμα το ερώτημα για τη χρονιά που θα καταγραφούν έσοδα 550 εκατ. ευρώ για τους αυτοκινητοδρόμους και άλλα ποσά που αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Από το υπουργείο Οικονομικών εξέφραζαν πάντως την πίστη πως η τρόικα εντέλει θα αποδεχτεί ποσό που θα προσεγγίζει το 1,5 δισ.
«Ψηλά» στην ατζέντα των πιστωτών βρίσκεται και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και όπως φαίνεται δεν ήταν καθόλου τυχαίο το δημοσίευμα των Financial Times που ανεβάζει σε 20 δισ. ευρώ τις επιπλέον ανάγκες για περαιτέρω στήριξη των τραπεζών. Η Αθήνα αμφισβητεί αυτή την εκτίμηση και μιλά ανεπισήμως για 5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο σε κάθε περίπτωση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι «όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό προφανώς δημιουργείται πρόβλημα». Η τρόικα αναμένεται να δώσει το στίγμα της στην συνάντησή της με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας την Πέμπτη.
Ανοιχτά παραμένουν και τα παρακάτω ζητήματα:
-Τα δημοσιονομικά μεγέθη για την περίοδο 2015- 2017, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δίμηνο.
- Το φορολογικό νομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των προστίμων, την αναπροσαρμογή του φόρου υπεραξίας, τις αποδείξεις και τις ευνοϊκές διατάξεις για τους αγρότες και τους ενστόλους, για το οποίο η τρόικα ζήτησε να διαβάσει αναλυτικά όλες τις διατάξεις πριν απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με τις αλλαγές.
-Οι ρυθμίσεις για τη διόρθωση φορολογικών αστοχιών και ο «οργανικός νόμος» (η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκών διατάξεων).
-Ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη). Τα συγκεκριμένα θέματα αφορούν στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου.
- Φλέγον παραμένει και το θέμα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει επέλθει συμφωνία εντός της κυβέρνησης για τα «καυτά» θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα