Όλα τα νέα μέτρα

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Εκτός νομοσχεδίου» -με προοπτική όμως να επανέλθουν με άλλο νομοσχέδιο ή μετά από διαβούλευση με την Τρόικα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- μένουν μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ εστίασης που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ρύθμιση χρεών για ενυπόθηκα δάνεια που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε ξεχωριστό νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ

θα έρθει και η διάταξη για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Σε 100 δόσεις θα μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους, εκείνοι που έχουν οφειλές προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ, ενώ «κλείνει» και το ζήτημα που είχε ανοίξει με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων από 18αρηδες και την φορολόγησή τους.

Εκτός των διευκολύνσεων για εφορίες και ταμεία μένουν –παρά το σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ- όσοι με συνέπεια και «ευλάβεια» τηρούν τις ρυθμίσεις που υπέγραψαν για ληξιπρόθεσμα χρέη του 2012, με πολύ λιγότερες δόσεις. Δεν έχουν δικαίωμα στην ρύθμιση ούτε όσοι σχημάτισαν χρέη εντός του 2013. Αντιθέτως εντάσσονται όσοι αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους αν και είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση την περασμένη χρονιά.

Αναλυτικά, η ρύθμιση για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπει «απεριόριστες» δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν έως 5.000 ευρώ με το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης να ορίζεται, πιθανότατα, στα 10-20 ευρώ. Τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους σε απεριόριστες δόσεις θα έχουν και όσοι χρωστούν άνω των 5.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα αποδεικνύουν οικονομική αδυναμία. Για τις επιχειρήσεις, θα προβλέπεται η εξόφληση των οφειλών σε, έως 48 μηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

Στο νομοσχέδιο «σκούπα» θα περιλαμβάνεται και η «διευκόλυνση» για την εξόφληση του ΦΠΑ σε 2 δόσεις με προκαταβολή μόλις… 10 ευρώ! Στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλλεται η πρώτη δόση και η δεύτερη δόση θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα προσαυξημένη κατά 2%. Στην περίπτωση καταβολής του 50% του οφειλόμενου φόρου ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει επίσης τον πιο βραχύβιο –αλλά και πιο αποδοτικό- φόρο των τελευταίων ετών: περιγράφει τον φόρο που θα πληρώσουν επί ένα εξάμηνο (έως τέλος του 2013) ιδιοκτήτες ακινήτων. Η «έκπτωση» κατά 15% στο πρώην ΕΕΤΗΔΕ, δεν θα ισχύει ακριβώς για όλους, αφού «φουσκωμένο χαράτσι» θα παραλάβουν οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων.

Το νομοσχέδιο «κόβει» και τον … «γόρδιο δεσμό» της μονιμότητας στο δημόσιο, καθώς επιβάλλει να απολυθούν 4.000 από φέτος (οι μισοί περίπου το καλοκαίρι) και άλλοι 11.000 το 2014. Για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας ένα προς ένα, δηλαδή για κάθε απόλυση υπαλλήλου θα γίνεται μία πρόσληψη με αξιοκρατικά κριτήρια, από τις λίστες αναμονής του ΑΣΕΠ. Βέβαια στην περίπτωση που το πρόγραμμα δεν προχωρήσει θα συνεχίσει να ισχύει ο κανόνας ένα προς πέντε. Με την ειδική διάταξη που δεν είναι πλέον ξεκάθαρο εάν θα περάσει, ή εάν θα περάσει με την μορφή που δημοσιοποιήθηκε χθες, θα ακυρωθούν και εκατοντάδες συμβασιούχοι του δημοσίου που επέστρεψαν στο δημόσιο με προσωρινή διαταγή των δικαστηρίων.

Με άλλες διατάξεις:

- τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 56 δισ. προς το δημόσιο διαχωρίζονται σε «εισπράξιμα» και μη. Ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» θεωρούνται και δεν αναζητούνται –προσωρινά- συλλήβδην όλα τα μικρά χρέη έως 200 ευρώ.

- καταργείται η διάταξη με την οποία υποχρεώνονταν στην υποβολή φορολογικής δήλωσης όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 18 ετών. Θα υποχρεωθούν όμως να έχουν ΑΦΜ, το οποίο θα δηλώνουν σε ειδικό κουτάκι στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης του γονέα.

- προχωρά το «άνοιγμα» 23 επαγγελμάτων μετά από σχετική απαίτηση της τρόικας.

- «κουρεύονται» τα συμβόλαια των αγροτικών ηλεκτροπαραγωγών φωτοβολταϊκών συστημάτων και, ενδεχομένως, για τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες.

-η αρμοδιότητα για τον προληπτικό έλεγχο που διενεργεί το ΣΔΟΕ περνά στον ανεξάρτητο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη. Το υπόλοιπο ελεγκτικό έργο του ΣΔΟΕ και οι εισαγγελικές έρευνες παραμένουν στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ που υπάγεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα