ΟΛΑΝΤ: ΡΗΞΗ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος. Ζήτησε τήρηση των δεσμεύσεων από τους Έλληνες και επισήμανε ότι η πλήρης ακύρωση ττου Μνημονίου θα θεωρηθεί πλήρης ρήξη.

Σε συνέντευξή του στο Μέγκα, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για ανάπτυξη κι επισήμανε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων

θα ληφθούν για την ανάπτυξη τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα, «αν η ίδια η Ελλάδα επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».

Ο Φρανσουά Ολάντ επέμεινε στην τήρηση των δεσμεύσεων, που έχουν ληφθεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει παραμονή στην ίδια κατάσταση. «Επικαλέστηκα ενώπιον των ομολόγων μου τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί, να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε: «Σέβομαι τον ελληνικό λαό. Θα αποφασίσει αυτό που θέλει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Κι εγώ είμαι Πρόεδρος μιας Δημοκρατίας που έχει βουλευτικές εκλογές την ίδια μέρα. Επομένως, θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν πλήρως το κυριαρχικό τους δικαίωμα. Πρέπει, όμως, να τους προειδοποιήσω διότι είναι καθήκον μου, διότι είμαι φίλος της Ελλάδας: Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης τότε, θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προτιμώ λοιπόν να το πω διότι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας. Εγώ δεν στηρίζω αυτήν την τοποθέτηση. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά, οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης».

Όσον αφορά στα περί επαναδιαπραγμάτευσης και ακύρωσης του Μνημονίου, ο Γάλλος πρόδρος επισήμανε: «Δεν θέλω να πιέσω. Δεν θα πει ο Πρόεδρος της Γαλλίας στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Δεν θέλω να αρχίσω τις απειλές. Δεν είναι σωστή στάση. Είναι δυνατόν, και ως Πρόεδρος θα μεριμνήσω, να έρθουν κονδύλια στην Ελλάδα για ανάπτυξη και να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα. Η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη».

Τόνισε δε ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα κι έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας. «Βλέπετε ότι δεν είναι μια κατάσταση που αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά κι άλλες χώρες ακόμη κι αν η κατάστασή τους είναι πολύ διαφορετική. Όμως, δεν είναι αλήθεια να πιστεύει κανείς ότι η στήριξη στην Ισπανία έγινε για να χειριστούμε καλύτερα την περίπτωση της Ελλάδας αργότερα. Όχι. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις καταστάσεις όπως αυτές παρουσιάζονται και παρεμβαίνει γρήγορα όπως έγινε παλαιότερα για την Ελλάδα και σε ένα διαφορετικό πλαίσιο για την Ισπανία», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχει αλλαγή στην Ευρώπη. «Δεν θα είναι μόνο δυο άνθρωποι στην Ευρώπη που θα αποφασίζουν για λογαριασμό των άλλων», επισήμανε, ενώ αναφερόμενος εμμέσως στ

Keywords
Τυχαία Θέματα