Όλα των… εκλογών δύσκολα στον ΣΥΡΙΖΑ

09:03 3/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει ως στόχο να «βαφτιστεί» ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των αυτοδιοικητικών καλπών, ως «κόμμα εξουσίας». Μ’ άλλα λόγια, η Κουμουνδούρου θα ακολουθήσει «στρατηγική δεύτερου γύρου» προκειμένου να αναδειχθεί ως ο ένας από τους δύο πόλους του «νέου δικομματισμού». Ωστόσο, ακόμη

κι αυτό είναι δύσκολο, αφού σε πολλούς δήμους -ακόμη και σε περιφέρειες- η Κουμουνδούρου δεν μπορεί να «αντικαταστήσει» μεμιάς τους τοπικούς συνδυασμούς που υπήρχαν και έδιναν το «παρών» στις εκλογές, ακόμη κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα του 4%.

Γρίφος οι υποψηφιότητες

Ωστόσο, το μείζον πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι «παραδοσιακές» τοπικές υποψηφιότητες ανά την Επικράτεια, αλλά τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες. Η επιλογή των υποψηφίων έχει αναδειχθεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς «λαμπερές» υποψηφιότητες που είχαν ακουστεί (π.χ. είχαν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα του Γιώργου Κιμούλη και του Λάκη Λαζόπουλου) δεν περπάτησαν και η ηγεσία του κόμματος προσανατολίζεται σε κεντρικά πολιτικά στελέχη, προκειμένου να υπερτονίσει τον πολιτικό χαρακτήρα της εκλογικής αναμέτρησης. Αν και προς το παρόν κινούνται όλα στη σφαίρα των σεναρίων, τα ονόματα του Δημήτρη Παπαδημούλη, της Σοφίας Σακοράφα, της Ρένας Δούρου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου συνεχίζουν να ακούγονται εντόνως για την περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Αθηναίων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Θοδωρή Δρίτσα σε ό,τι αφορά τον δήμο Πειραιά.

Πάντως, η ηγεσία της Κουμουνδούρου συναντά τις επιφυλάξεις κεντρικών πολιτικών στελεχών να αφήσουν την κεντρική πολιτική σκηνή και να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ότι, στο τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να αναλάβει ο ίδιος να πείσει τα κορυφαία στελέχη του κόμματος για να τεθούν επικεφαλής των ψηφοδελτίων.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες θέλουν ακόμη… χρόνο. Εξ ου και αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είχε προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου, όπου θα συζητείτο η στρατηγική των εκλογών, αλλά και οι υποψήφιοι για μεγάλους δήμους-περιφέρειες. Κατά πληροφορίες, η συνεδρίαση μεταφέρεται για τις 18 Ιανουαρίου -εκτός απροόπτου. Και εφόσον «περπατήσουν» τα ονόματα που ακούγονται…

Keywords
Τυχαία Θέματα