Όλα έτοιμα για τη γιορτή του Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη

Κατά τη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 150 ταινίες και το στοιχείο, που θα διαπερνά την αφήγησή τους, είναι η ανατροπή.

Το φεστιβάλ ανοίγει με την ταινία του Τζίμ Τζάρμους «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» (με την παρουσία και του ίδιου του δημιουργού που φτάνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα) και κλείνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με την «Νεμπράσκα» του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν που θα είναι φέτος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Οι προβολές των 150 ταινιών (14 του Διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος, οκτώ ελληνικές, τμήμα των Ανοιχτών Οριζόντων, αφιερώματα, ματιές στα Βαλκάνια,

ειδικές προβολές και Νεανική οθόνη) θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα.

Την κριτική επιτροπή του φετινού φεστιβάλ απαρτίζουν οι: Αλεξάντερ Πέιν ως πρόεδρος και: Σκοτ Φούντας, βασικός κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Variety, η Ρουμάνα παραγωγός Άντα Σόλομων, ο Εντουάρ Ουαϊντρόπ καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών, και ο Έλληνας μουσικός Κωνσταντίνος Β.

Στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα βρεθούν επίσης οι Γάλλοι δημιουργοί Αλέν Γκιροντί και Κλέρ Σιμόν (θα προβληθούν ειδικά αφιερώματα στο έργο τους), η Βαλέρια Γκολίνο, η οποία υπογράφει σκηνοθετικά την ταινία Μέλι, υποψήφια για το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και οι βαλκάνιοι δημιουργοί Κορνέλιου Πορουμπόιου και Ρεχά Ερντέμ (με αφορμή το επετειακό αφιέρωμα «Ματιές στα Βαλκάνια: 1994-2013»).
Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης το αφιέρωμα στον Αργεντίνικο κινηματογράφο με επτά ταινίες – εικονογραφίες μιας χώρας που επαναπροσδιορίζει την ταυτότητά της στη δίνη των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.

Στην εισήγησή του για την επικείμενη διοργάνωση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Ειπίδης αναφέρθηκε στον σαφή προσανατολισμό στο απολύτως ανεξάρτητο σινεμά σε αντιδιαστολή με το εμπορικό-βιομηχανικό προϊόν του Χόλυγουντ.

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στο 1.800.000 ευρώ, ποσό που καλύπτεται κατά 80% και πλέον από κονδύλια της ΕΕ και το υπόλοιπο από χορηγίες και κέρδη εισιτηρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα