Οκτώ μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ

Ο Κ. Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου για την οικονομία του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, προανήγγειλε τον περιορισμό κατά 60% των υπογραφών για ένταξη στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, την αλλαγή του θεσμού του υπόλογου και τον περιορισμό μιας σειράς από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Θα ανακοινωθεί, επίσης νέο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις και ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος εξοικονομώ κατ’

οίκον.

Επίσης συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την ΕΤΕπ με στόχο να ανακοινωθούν έως το τέλος του 2012 προγράμματα για την κάλυψη εγγυητικών επιστολών ελληνικών τραπεζών σε μεγάλη κλίμακα για να διευκολυνθεί το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο.

Σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα ο Κ. Χατζηδάκης είπε σε λίγες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις  για την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, ενώ  για τις διαρθρωτικές αλλαγές θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις που θα προβλέπει τη δημιουργία μιας κεντρικής αρχής δανειοδότησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ακόμα ότι προχωρούν νομοθετικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για ΟΣΕ , ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την άνοιξη του 2013 να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα γίνει η παρουσίαση δράσεων για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης και την προώθηση των εξαγωγών και θα ολοκληρωθεί στο ίδιο διάστημα το σύστημα των ηλεκτρονικών συμβάσεων για τις κρατικές προμήθειες.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι τον Γενάρη ξεκινάει η διαδικασία για τα περιφερειακά αεροδρόμια και ότι την άνοιξη το μετρό θα φτάσει και σε νέες περιοχές της Αθήνας και συνεχίζεται η διαδικασία για το τραμ του Πειραιά.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις δράσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της διευκόλυνσης των εξαγωγών, υπογράμμισε τη σημασία των ρυθμίσεων για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού και για την πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.

Από την πλευρά του Invest in Greece, ο κ. Ισαΐας και εκ μέρους του Χρηματιστηρίου Σ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο φαίνεται και από τον όγκο των συναλλαγών στο χρηματιστήριο, αν και ο κ. Ισαΐας σημείωσε ότι αν θέλουμε να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις διαρθρωτικές αδυναμίες μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα