Οι τιμές των νέων τραπεζικών μετοχών

09:38 5/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανακεφαλαιοποίηση καθώς όλες οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να δρομολογηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιουνίου να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας όλες οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θα συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις για αποφασίσουν τις

αυξήσεις κεφαλαίου. Ήδη έχουν συγκαλέσει γενική η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις και η Εθνική Τράπεζα. Οι συνελεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου. Αμέσως μετά την λήψη των σχετικών αποφάσεων θα συνεδριάσουν τα Δ.Σ. των τραπεζών τα οποία θα καθορίσουν του ακριβείς όρους των αυξήσεων.

Σύμφωνα με το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι ο μέσος, σταθμισμένος με τον όγκο συναλλαγών, όρος των προηγούμενων 50 συνεδριάσεων, μειωμένος τουλάχιστον κατά 50%. Έτσι αν οι συνελεύσεις είχαν ήδη πραγματοποιηθεί και αύριο συνεδρίαζαν τα Δ.Σ τότε, βάση του νόμου, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών διαμορφώνονται στα 0,52 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 0,47 ευρώ για την Alpha Bank και στα 0,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Σημειώνεται ότι η τιμή έκδοσης μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη καθώς ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να είναι χαμηλότερη τουλάχιστον κατά 50% του μέσου όρου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ έχει αποστείλει στις συστημικές τράπεζες επιστολή με την οποία ζητεί από τις διοικήσεις της Εθνικής – Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Η ΤτΕ ζητεί από τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν άμεσα, στη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων, προκειμένου να αποφασίσουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ζητεί από τις τράπεζες να εξειδικεύσουν, το αργότερο μέχρι τις 12 Απριλίου, τη στρατηγική τους για το πώς θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες καλούνται να δώσουν σαφή ένδειξη για το αν θα είναι ή όχι σε θέση να συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, καθώς και να ολοκληρώσουν τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων πριν από το τέλος Απριλίου, να οριστικοποιήσουν τους όρους των αυξήσεων και να καταθέσουν το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έως τις 30 Απριλίου. Στη συνεχεία, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιουνίου να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, τουλάχιστον όσες έχουν βάσιμες ελπίδες να συγκεντρώσουν το 10%. Σημειώνεται ότι όσες τράπεζες δεν συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η τράπεζα θα περάσει στον απόλυτο έλεγχο του Ταμείου.

Η θεωρητική τιμή έκδοσης των νέων μετοχών Τράπεζα

Τιμή

Εθνική Τράπεζα

0,47

Alpha Bank

0,52

Τράπεζα Πειραιώς

0,25

Όπως διαμορφώνεται από το σταθμικό μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών

Keywords
Τυχαία Θέματα