ΟΙ ΠΡΟΣΘΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΒΓΑΖΟΥΝ 20.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Στις 20.000 υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων της κυβέρνησης και του αριθμού, που αποδέχεται η τρόικα ως πραγματικό. Ποιούς τρόπους ψάχνει το υπουργείο για να καλύψει τη διαφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δε θα καταφέρει να αποφύγει τη θεσμοθέτηση μέτρων που θα οδηγήσουν μερικές χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και οριστική έξοδο από το δημόσιο.

Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να βρουν τρόπο να καλύψουν την διαφορά που προκύπτει

μεταξύ στόχου και πραγματικότητας. Από τους μέχρι τώρα υπολογισμούς διαπιστώνεται όμως ότι τα στελέχη της τρόικας δεν αποδέχονται όλα τα αριθμητικά δεδομένα που τους παρουσιάζονται. Η ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων διαφοροποιείται μεταξύ των δύο πλευρών.  Το σημείο διαφωνίας των δύο πλευρών εντοπίζεται στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων που προσμετρώνται και προέρχονται από τις ΔΕΚΟ.

Η τρόικα δε συμφωνεί καθώς θεωρεί ότι οι ΔΕΚΟ λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και για λόγους ανταγωνισμού δεν μπορεί να επιβληθεί σ’ αυτές το μέτρο των αποχωρήσεων. Στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται ειδική μελέτη στην οποία παρουσιάζονται συγκεκριμένα σενάρια και εκτιμήσεις για τις αποχωρήσεις στο δημόσιο μέχρι και το 2015. Το πλέον ρεαλιστικό σενάριο της μελέτης δείχνει ότι οριακά μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2015.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το τακτικό προσωπικό που θα αποχωρήσει από το στενό δημόσιο τομέα ανέρχεται στις 110.000. Αν υπολογιστεί και το ποσοστό μείωσης των συμβασιούχων, των εκτάκτων υπαλλήλων, και προστεθεί και ο αριθμός όσων συνταξιοδοτηθούν από τις ΔΕΚΟ, προκύπτει ένα πρώτο συμπέρασμα ότι οι αποχωρήσεις μπορεί να φτάσουν και τις 170.000. Στις εκτιμήσεις όμως αυτές συμπεριλαμβάνεται εκτός από τις 19.000 των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ και ένα ποσοστό εργαζομένων που είναι άγνωστο αν αποχωρούν ή όχι.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη κατηγορία εντοπίζεται στη σχέση εργασίας που έχουν ή σωστότερα στο γεγονός ότι είχαν διαδοχική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ένσημα, άρα και χρόνια προϋπηρεσίας που πρέπει να υπολογιστούν και προέρχονται από διαφορετικούς φορείς. Αυτό δεν αποτυπώνεται στα λογιστικά -στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει πραγματική εκτίμηση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τη προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να μελετηθούν μια σειρά από στοιχεία που δόθηκαν στο υπουργείο από τους φορείς και παρουσιάζουν τις πραγματικές εκτιμήσεις για τις αποχωρήσεις -συνταξιοδοτήσεις μέχρι το 2016. Η συζήτηση δε φαίνεται να έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς από τη μία φαίνεται να μην προκύπτουν τα στοιχεία που θα οδηγούσαν σε μια βάσιμη επιχειρηματολογία ότι δεν περισσεύουν δημόσιοι υπάλληλοι και από την άλλη, αρκετοί φορείς δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί και θα

Keywords
Τυχαία Θέματα