ΚΑΙ ΤΩΡΑ … Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Στην πιο κρίσιμη φάση μπαίνει η διαδικασία οριστικοποίησης των μέτρων, τα οποία κάθε μέρα που περνά γίνονται όλο και πιο σκληρά. Στους πολιτικούς αρχηγούς, εντός της εβδομάδας, το σύνολο των προτάσεων. Έρχεται σήμερα, η πρώτη «φουρνιά» της Τρόικας.

Τα ειδικά μισθολόγια, η νέου τύπου εφεδρεία καθώς και οι περικοπές στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχους, είναι τα τρία αγκάθια που μένουν να οριστικοποιηθούν ενός των κρίσιμων 24ωρων μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στη ζυγαριά του οικονομικού επιτελείο μπαίνουν αφενός

η εύθραυστη κυβερνητική συνοχή, αφετέρου η σκληρή στάση της Τρόικας. Και όλα αυτά, υπό το ενδεχόμενο έντονων κοινωνικών αντιδράσεων, καθώς τα μέτρα δοκιμάζουν επίσης, τα όρια της κοινωνικής συνοχής και αντοχής.

Το πρώτο κρίσιμο τεστ αναμένεται εντός της εβδομάδας. Το απόγευμα έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο της Τρόικας προκειμένου να προετοιμάσει την έλευση των επικεφαλής, στο τέλος του μήνα. Δεν αποκλείεται εντός των επόμενων 24ωρων να υπάρχει και συνάντηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου ο Αντώνης Σαμαράς να ενημερώσει τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη αφενός για τις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας αφετέρου για την οριστική λίστα με τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

Βάσει των πληροφοριών η χρυσή τομή αναζητείται στη λύση της εφαρμογής κλιμακωτών μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια με τις ένοπλες δυνάμεις να δέχονται «μαχαίρι» της τάξης του 5%, το οποίο μπορεί και να φθάνει το 20% στις περιπτώσεις των διπλωματικών υπαλλήλων και των δικαστικών.

Όσον αφορά στα σκληρά μέτρα για τους συνταξιούχους, τα οποία φθάνουν τελικά τα έξι δισ. ευρώ (καθαρό όφελος στα 4.8 δισ. ευρώ), οι περικοπές όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσουν από τις συντάξεις των 600 ευρώ.

Σφραγίζεται το πακέτο

Αναλυτικά, τα μέτρα που αναμένεται να «σφραγιστούν» εντός της εβδομάδας είναι:

1. Κλιμακωτές μειώσεις από 1% ή 2% έως και 20% στις κύριες συντάξεις, από το πρώτο ευρώ και τα 600 ευρώ.

2. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

3. Καταργείται το επίδομα που έχει αντικαταστήσει τα δώρα και το επίδομα αδείας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου

4. Κατάργηση προβλέπεται και για την 13η και 14η επικουρική σύνταξης

5. Στα 21 χρόνια θα θεμελιώνει κανείς δικαίωμα κατώτατης σύνταξης, παράλληλα με τη συμπλήρωση των 65.

6. Μείωση στα εφάπαξ από 22,67% (στο δημόσιο) έως και 40% με 50% σε άλλα ταμεία.

7. Αναδρομική επιστροφή υψηλών εφάπαξ, μέσα από την επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις όσων έχουν πάρει αυξημένο εφάπαξ τα τελευταία χρόνια

8. Περικοπές στις συντάξεις συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων (π.χ. άγαμες θυγατέρες)

9. Μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια.

10. Καθιέρωση αυστηρών εισοδηματικών και περι-ουσιακών κριτηρίων γ

Keywords
Τυχαία Θέματα