Οι περιπέτειες μιας φυσικής ξανθιάς

Το 24ωρο Μιας Ξανθιάς
Walk of Shame
Tου Στίβεν Μπριλ. Διάρκεια:95'
Mε τους Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζέιμς Μάρσντεν, Ίθαν Σάπλι

Μια Τεξανή παρουσιάστρια σε μικρό κανάλι του Λος Άντζελες ύστερα από την αποτυχία κατάκτησης της επιθυμητής θέσης, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη από τον αρραβωνιαστικό της, οδηγείται σε μία βραδιά ξεσαλώματος. Καταλήγει ντίρλα από το αλκοόλ μόνο 8 ώρες πριν από την πιο σημαντική συνέντευξη εργασίας της καριέρας της. Αφήνει το μπαρ και πηγαίνει στο σπίτι με τον μπάρμαν για one night stand. Κλειδώνεται

έξω από τη πολυκατοικία του, σε μια άγνωστη περιοχή, χωρίς χρήματα, κινητό και αυτοκίνητο. Πέφτει σε ένα μετανάστη ταξιτζή, μπλέκει με μπάτσους, που αντί να την βοηθήσουν, την καταδιώκουν. Συναντιέται με βαποράκια και μία συμμορία που διακινεί κρακ. Την αποπαίρνουν νέοι και γριές,, ορθόδοξοι Εβραίοι και περαστικοί. Λόγω προκλητικού ντυσίματος όλοι την θεωρούν πόρνη. Μία πιτσιρίκα την μπερδεύει με την Λίντσεϊ Λόχαν. Καταλήγει κλέφτρα.

Με τόσες περιπετειώδεις ατυχίες και επίμονες ταπεινώσεις στους αυθάδεις, αλαζονικούς και άγριους δρόμους του Λος Άντζελες μάλλον ακούσιο γυναικείο εφιάλτη παρά κωμωδία τη λες τη ταινία. Αυτό εκκεντρικό νυχτερινό ταξίδι φέρνει σε μια γυναικεία εκδοχή του πριν 30 χρόνια After Hours του Σκορτσέζε, μόνο που εδώ η πλοκή είναι γεμάτη κενά και λάθη στη εξιστόρηση, ενώ τα μετά βίας κωμικά περιστατικά βασίζονται σε ρηχά στερεότυπα.


3 Μέρες Διορία
3 Days to Kill
Tου Εμ Σι Τζι. Διάρκεια:113'
Mε τους Κέβιν Κόστνερ, Άμπερ Χερντ, Χάιλι Στάινφελντ, Κόνι Νίλσεν
Ενας ηλικιωμένος μυστικός πράκτορας ανακαλύπτει ότι πάσχει από μια ανίατη ασθένεια και ότι έχει λιγότερο από έναν χρόνο ζωής. Λίγο πριν αποσυρθεί, αποφασίζει να αποκαταστήσει τη σχέση του με την - εδώ και χρόνια - αποξενωμένη κόρη του ενώ παράλληλα αναλαμβάνει μια εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή στο Παρίσι, με αντάλλαγμα μια πειραματική θεραπεία που ίσως τον θεραπεύσει.

Ο σκηνοθέτης Luc Besson που εδώ είναι σεναριογράφος και παραγωγός συνεχίζει να συνδυάζει οικογενειακά θέματα με έντονη βία. Μόνο που αυτό το μείγμα θρίλερ και συναισθηματικής κωμωδίας πασχίζει να βρει το σωστό τόνο. Η ταινία, πάντως, λειτουργεί ικανοποιητικά επειδή ο τσαλακωμένος και νωχελικός γερο- Κόστνερ με το ειρωνικό του χιούμορ έχει κάτι το συναισθηματικά αυθεντικό. Κατά τα άλλα, του πήρε μόνο 2 ώρες για να σκοτώσει με φόντο την πολυσυλλεκτική πόλη του Φωτός.

Ο Απρόβλεπτος κος Σπίβετ (3D)
The Young and Prodigious T.S. Spivet
Του Ζαν Πιέρ Ζενέ. Διάρκεια:105
Με τους Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Ρόμπερτ Μαγιέ, Κάλουμ Κιθ Ρένι, Τζούντι Ντέιβις, Τζούλιαν Ρίτσινγκς

Σε ένα απομονωμένο οικογενειακό ράντσο στις πεδιάδες της Μοντάνα ζει με την οικογένειά του ένα πιτσιρίκι με εκπληκτική έφεση και αγάπη για την επιστημονική έρευνα. Η «ήρεμη» συνύπαρξη των μελών της οικογένειας Σπίβετ, θα διαταραχθεί ξαφνικά, όταν ο μικρός λάβει ένα τηλεφώνημα από έγκυρο ίδρυμα τεχνολογίας το οποίο αποφάσισε να βραβεύσει μια από τις τελευταίες του σπουδαίες εφευρέσεις,τη «Μηχανή Αέναης Κίνησης»! Δίχως να το αναφέρει στους γονείς του και χωρίς δεύτερη σκέψη, ο μοναδικός εφευρέτης ξεκινάει με προορισμό τα κεντρικά γραφεία του περίφημου «Smithsonian», όπου κανείς δεν έχει υποψιαστεί ότι πρόκειται για ένα δεκάχρονο παιδί-θαύμα από την Αμερικάνικη επαρχία που κουβαλά μαζί του ένα σπουδαίο και σκοτεινό μυστικό.

Η ταινία συνδυάζει με άνεση την νοημοσύνη των ενηλίκων με τη παιδική αθωότητα σε μια συναισθηματική και κεφάτη αλά Ντίσνει εγκάρδια περιπέτεια. Με όμορφα χρώματα , γοητευτική και πνευματώδη χρήση του 3D ο Γάλλος σκηνοθέτης διηγείται ένα απλό παραμυθάκι, όπως έκανε και στην Amelie, με έξυπνο στυλ και πρόσχαρα νοήματα απέναντι στον σύγχρονο κόσμο των ασαφών και γκρίζων συναισθημάτων.

Ο Κύκλος των Αναμνήσεων
The Railway Man
Του Τζόναθαν Τεπλίτζκι.Διάρκεια:116'
Με τους Κόλιν Φερθ, Νικόλ Κίντμαν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Χιρογιούκι Σανάντα,Τάνρο Ίσιντα
Ο Έρικ Λόμαξ ήταν ένας από τους χιλιάδες αιχμαλώτους πολέμου που αναγκάστηκαν να εργαστούν για την κατασκευή του σιδηρόδρομου που θα ένωνε την Ταϊλάνδη με τη Βιρμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εμπειρίες του τον τραυμάτισαν βαθιά και τον έκαναν να αποκοπεί από τον κόσμο. Πολλά χρόνια αργότερα, γνώρισε στο τρένο την πανέμορφη Πάτι και την ερωτεύτηκε σφόδρα. Η Πάτι ήταν αποφασισμένη να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από τους δαίμονες του. Ανακάλυψε ότι ο νεαρός Ιάπωνας που στοίχειωνε τον σύζυγό της ήταν ακόμη ζωντανός και βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα: θα του έλεγε την αλήθεια ώστε να έχει την ευκαιρία να εξιλεωθεί; Θα τον στήριζε ο,οτιδήποτε κι αν έκανε εκείνος;
Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Εξετάζει την εκδίκηση, την ατιμωρησία των βασανιστών, τα τραύματα της ομηρίας και τη αυτοδικία με συγκινητικό τρόπο αποφεύγοντας, όμως, το μελό.

Η γαλήνια υποκριτική της Κίντμαν και η υπέροχη συναισθηματική αλλά και φορτισμένη ερμηνεία του Φερθ προσθέτουν κύρος στην αξιοπρεπή αφήγηση της ιστορίας. Μόνο που ο κατακερματισμός του χώρου και η στρέβλωση του χρόνου με εφιάλτες, αναδρομές στο παρελθόν και ακόμη σκηνές φαντασίας αποδεικνύονται περισσότερο εμπόδιο παρά παράθυρο στην εσωτερική ζωή του ήρωα. Αναπόφευκτα, είναι σαν να παρακολουθείς ταυτόχρονα δυο ταινίες. Γεγονός που δεν είναι απαραιτήτως κακό. Άσε που σε αυτό το ιστορικοψυχολογικό δράμα μαθαίνεις ότι δεν υπήρχε στην πραγματικότητα γέφυρα πάνω από τον ποταμό Κβάι, καθώς δεν υπήρχε καν ποταμός με το όνομα Κβάι!

Ο Θυρωρός
Mientras Duermes / Sleep Tight
Του Χαούμε Μπαλαγκουέρο. Διάρκεια:102'
Με τους Λουίς Τοσάρ, Μάρτα Ετούρα, Αλμπέρτο Σαν Χουάν

Ενας θυρωρός ενός αρτ-νουβό συγκροτήματος πολυκατοικιών στη Βαρκελώνη, ενώ περνάει καθημερινά απαρατήρητος γνωρίζει τα πάντα για όλους τους ένοικους και τα έχει βάλει μαζί τους. Τρέφεται από τον πόνο των άλλων, απολαμβάνει να σπέρνει τη δυστυχία και να τη βλέπει να μεγαλώνει. Το πρόσωπο που τον εμπιστεύεται περισσότερο είναι μια όμορφη νεαρή κοπέλα που βλέπει πάντα τη θετική πλευρά της ζωής, κάτι που εξοργίζει τον θυρωρό ο οποίος θα κάνει τα πάντα για να σβήσει αυτό το χαμόγελο από τα χείλη της, βρίσκοντας το τέλειο θύμα για να φτάσει στα άκρα.

Υποδειγματική ταινία, για να μαθαίνουν οι Αμερικάνοι του Χόλιγουντ τι σημαίνει ψυχολογικό θρίλερ σε ατμόσφαιρα αγωνίας και σκηνικό συναισθηματικής ασφυξίας, αλά Χίτσκοκ Εντυπωσιακή σκηνοθεσία, εξαιρετικό σενάριο, υψηλών υποκριτικών προδιαγραφών πρωταγωνιστής για ένα χαμηλών τόνων, αλλά υπέροχα σκοτεινό θρίλερ που χορεύει με αυξανόμενα ρίγη στο όριο μεταξύ λογικού και παράλογου, εμμονής και πανικού.

38 Μάρτυρες
38 Témoins
Του Λούκας Μπελβό.Διάρκεια:104'
Με τους Ιβάν Νατάλ, Σοφί Κιντόν, Νικόλ Γκαρσία, Νατάσα Ρενιέ, Πατρίκ Ντεσάμ, Φρανσουά Φερολέτο

Το σώμα μιας νεαρής γυναίκας βρίσκεται μια νύχτα σε λίμνη αίματος στο χολ εισόδου ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων στο λιμάνι της Χάβρης,. Όπως προκύπτει στην έρευνα, τις απεγνωσμένες κραυγές της κοπέλας που δολοφονήθηκε άκουσαν 38 μάρτυρες οι οποίοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να την βοηθήσουν. Ένας καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού είναι ένας από αυτούς τους 38 που φέρονται να μην έχουν ακούσει και να μην έχουν δει τίποτα. Κατατρεγμένος από ενοχές και τύψεις, πηγαίνει τελικά στην αστυνομία για να αποκαλύψει την αλήθεια. Η αλήθεια θα οδηγήσει τη σχέση του με τους υπόλοιπους μάρτυρες αλλά και την προσωπική του σχέση στα άκρα. Η ένοχη συνείδηση τους στοιχειώνει. Είναι αρκετό αυτό για να σπάσουν τη σιωπή τους; Γιατί κρύβουν την αλήθεια;

Θα μπορούσε να είναι μια κλειστοφοβική σπουδή πάνω στην ανατριχιαστική ανθρώπινη συμπεριφορά της αδιαφορίας για το συνάνθρωπο. Όμως η ταινία έχασε μια καλή ευκαιρία να σχολιάσει τον ατομικισμό, το φόβο και την εγωπάθεια. Αναλώθηκε στις υπερβολικές φλυαρίες ενός ζευγαριού που συζητάει κουραστικά και με τις ώρες για τα ίδια και τα ίδια χωρίς να προσθέτει τίποτα παραπάνω ούτε στο μυστήριο ούτε στην ίντριγκα σχολιασμό. Ακόμα και όταν στο φινάλε παραδίδεται μια αναπαράσταση του εγκλήματος ως κορύφωση της ταινίας , η σκηνή έρχεται πολύ αργά όταν πια έχει χαθεί όλο μας το ενδιαφέρον του θεατή.

Keywords
night, hours, κος, κιθ, αθωότητα, στυλ, δίλημμα, δραμα, sleep, σημαίνει, μυστήριο, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, τι σημαινει, αστυνομια, αυτοκινητο, βαρκελωνη, εβραιοι, θριλερ, ιβαν, ταινιες, χρωματα, αγαπη, αθωότητα, αλκοολ, αμπερ, ατμοσφαιρα, αφηγηση, βιρμανια, βραδια, βρισκεται, γεγονος, γεφυρα, γονεις, γραφεια, δαιμονες, δίλημμα, ελενα, ευκαιρια, ερευνα, ερχεται, εφευρεσεις, εφιαλτες, εξυπνο, ζενε, ζωη, ζωης, ιδια, ιθαν, πολυκατοικια, θαυμα, ιδρυμα, κιθ, κινητο, κυκλος, κος, κωμωδια, λαθη, μυστήριο, μυστικο, μικρο, νυχτα, νοημοσυνη, παντα, οικογενεια, ομορφη, ονομα, παιδι, παρισι, ριγη, σεναριο, συζυγο, σιωπη, σκηνες, σκηνοθεσια, σωμα, σπιτι, στα ακρα, στυλ, συγχρονο, τυψεις, τρενο, φοντο, χαμογελο, χειλη, χιουμορ, χιτσκοκ, ομορφα, ωρες, εκδικηση, κοπελα, κωμικα, night, hours, σημαίνει, σκηνη, sleep, σωστο, ταξιδι, θεματα, υπεροχη
Τυχαία Θέματα