Οι Ικέτιδες του Αισχύλου στην Πειραιώς 260

Στις Ικέτιδες του Αισχύλου οι θυγατέρες του Δαναού μαζί με τον πατέρα τους δραπετεύουν μακριά από τον θείο τους, βασιλιά της Αιγύπτου, που σχεδίαζε γι’ αυτές αιμομικτικό γάμο με τους γιους του, και καταφεύγουν σε έναν ιερό χώρο έξω από το Άργος. Ένα σπάνια παιζόμενο έργο, οι Ικέτιδες, είναι ίσως και η μόνη σωζόμενη τραγωδία στην οποία ο Χορός είναι και δρων πρόσωπο, ένας συλλογικός πρωταγωνιστής.

Οι αντρικές μορφές του Βασιλιά, του Κήρυκα και του Δαναού στην

τραγωδία του Αισχύλου ταυτίζονται με την εξουσία. Στην παράσταση, όμως, μετατίθεται η οπτική γωνία, καθώς ο λόγος των αντρών διαμεσολαβείται από τον Χορό και η λειτουργία των γυναικών ως αποκλειστικών αφηγητών ενισχύεται. Οι Δαναΐδες Ικέτιδες παρουσιάζονται μετέωρες, πρόσφυγες που ζητούν άσυλο και εξαρτώνται από το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών και του βασιλιά του Άργους. Στη διάρκεια του έργου βρίσκονται σε ένα μεταιχμιακό χώρο, καθώς επικαλούνται την Ιώ ως απόδειξη της αργίτικης καταγωγής τους αλλά για τον βασιλιά Πελασγό είναι «ξένες». Επιπλέον, βρίσκονται πια μακριά από την Αίγυπτο αλλά ακόμα δεν έχουν εισέλθει στο Άργος.

Ο Χρήστος Στέργιογλου σκηνοθετεί 9 νέες ηθοποιούς σε μια πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης του τραγικού λόγου με βασικό εργαλείο την αφήγηση. Η μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη ενισχύει αυτή την αφήγηση του αισχυλικού κειμένου. Στις 22 και 23 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260, Κτίριο Ε.

Συντελεστές παράστασης:

Μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Στέργιογλου

Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Δραματουργική συνεργασία: Άννα Πιατά

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Χατζηνικολιδάκης

Οργάνωση παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη

Ηθοποιοί: Ναζίκ Αϊδινιάν, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Μελίσσα Κωτσάκη, Δήμητρα Μητροπούλου, Ιωάννα Μιχαλά, Κέλλυ Παπαδοπούλου, Ιωάννα Πιατά, Ανδρομάχη Σπανέλλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα