Προεκλογικές παροχές με πρακτικές του παρελθόντος

Επιστρέφει το μοντέλο των παροχών και των φοροελαφρύνσεων με την κυβέρνηση σε καθημερινή βάση να ανακοινώνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη μείωση των συντελεστών ή να παραδέχεται αποτυχία για μέτρα που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός έδειξε το δρόμο ανακοινώνοντας σταδιακή μείωση έως και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και χθες ακούσαμε από αξιωματούχο του υπουργείο Οικονομικών ότι απέτυχε

παταγωδώς το μέτρο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Tη ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά και η αγορά έχουν πληρώσει και πληρώνουν φόρους για τη δημοσιονομική προσαρμογή, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει εν τέλει από τα μνημόνια, ξαφνικά αρχίζουν οι προεκλογικές παροχές σαν να μην συνέβη τίποτα όλα αυτά τα χρόνια.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου που αναφέρθηκε στην παταγώδη αποτυχία ως προς το σκέλος των εσόδων του μέτρου για την εξίσωση των φόρων στα πετρελαιοειδή ξέχασε ότι το μέτρο είχε ληφθεί για να περιορισθεί το λαθρεμπόριο. Απλά το αποσυνέδεσε και ασχολήθηκε με την τρύπα που προκαλείται στον προυπολογισμό.

Βέβαια, η επαναφορά του θέματος έρχεται λίγες ημέρες μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΟΙΚ. Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας ήταν αντίθετος στη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζοντας κατʼ επανάληψη ότι αυτό θα γίνει μόνο «εάν μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο». Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι το μέτρο ως προς την πάταξη του λαθρεμπορίου απέδωσε και μάλιστα σημειώνουν ότι την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 10%.

Πάντως για να γίνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα εισροών-εκροών σε όλη την επικράτεια και να συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της του λαθρεμπορίου καυσίμων. Προς το παρόν πάντως το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών-εκροών δεν λειτουργεί ούτε στην Αττική.

Στελέχη της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες για τις λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης. Φοβούνται ότι εάν επανέλθει ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης στα επίπεδα του 2012 όχι μόνο θα αυξηθεί το λαθρεμπόριο αλλά θα πλήξει και την οικονομική δραστηριότητα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης πριν την εξίσωση ήταν στα 412 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα