ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΣΑΜΑΡΑ

Ποιους σκέφτεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. να στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση αλλά και το επιτελείο του Μαξίμου, εφόσον κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει την Πρωθυπουργία.

Η αναφορά του κ. Σαμαρά, στο Σύνταγμα, ήταν σαφής: η Ελλάδα χρειάζεται

άμεσα κυβέρνηση, αλλιώς κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει καταστρώσει ήδη τα πρώτα του πλάνα για την επόμενη ημέρα, με την ελπίδα ότι θα κόψει αυτός πρώτος το νήμα το βράδυ της Κυριακής.

Κρίσιμοι παράμετροι που θα καθορίσουν την αυριανή κυβέρνηση είναι το εύρος συμμετοχής και εμπλοκής των υπολοίπων κομμάτων. Στο πλέον «βατό» σενάριο, αυτό της στήριξης από ΠΑΣΟΚ και Δημ. Αριστερά, μένει να διαφανεί αν ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα επιτρέψει τη συμμετοχή δικών του στελεχών (σ.σ. μάλλον απίθανο) ή αν, αντιστοίχως, χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει κάποιο στέλεχος της Δημ.Αρ (εξίσου δύσκολο). Ενδεχομένως, τα δύο κόμματα που θα στηρίξουν το σχήμα με ψήφο ή ανοχή προτείνουν έναν αριθμό τεχνοκρατών προκειμένου να επιλέξει ο κ. Σαμαράς.

Ανάλογα ερωτηματικά εγείρονται και για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, ειδικά αν ο κ. Σαμαράς δεν επιτύχει σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμείνει ο ίδιος στην Πρωθυπουργία και το αίτημά του θα γίνει αποδεκτό από τους άλλους εταίρους ή, αντιθέτως, θα επιλεγεί τρίτο πρόσωπο, όπως μοιάζουν να επιθυμούν αρκετοί παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδος; Ερωτήματα που θα απαντηθούν μόνον από αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα της κάλπης.

Στο ιδανικό, πάντως, για τον κ. Σαμαρά σενάριο, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα μετακομίσει στο Μαξίμου παίρνοντας μαζί του τον κ. Γ. Μιχελάκη, ως εκπρόσωπο, αλλά και τους Κ. Μπούρα, Δημ. Σταμάτη, Γ. Μουρούτη και Τ. Μπαλτάκο ως επιτελείο. Τον ίδιο δρόμο ενδέχεται να ακολουθήσει και οι Π. Μαχάς και Γ. Μουρμούρας, ο καθηγητής Δημ. Τσομώκος. Αντιθέτως, σε υπουργικό θώκο δεν αποκλείεται να βρεθεί ο έτερος στενός συνεργάτης, Χρ. Λαζαρίδης.

Ρόλο στην κυβέρνηση, και μάλιστα ανεξαρτήτως Πρωθυπουργίας Σαμαρά, αναμένεται να έχουν οι δύο αντιπρόεδροι Στ. Δημας και Δ. Αβραμόπουλος, ενώ στα προς υπουργοποίηση στελέχη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Μουσουρούλης, Ευ. Στυλιανίδης, Ευ. Μεϊμαράκης. Για τη θέση του υπουργού Οικονομίας, στελέχη της Ν.Δ. δεν απέκλειαν εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος, αλλά με ειδικό πολιτικό βάρος, αν και φημολογείται η ανάληξη του χαρτοφυλακίου από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, σενάριο που πάντως δεν συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες.

Δεν αποκλείεται η κ. Μπακογιάννη να επιστρέψει στο εξωτερικών, πιθανά με τον κ. Γ. Κουμουτσάκο ως αναπληρωτή, ο κ. Αβραμόπουλος να παραμείνει στο Άμυνας, ο δε Μεϊμαράκης να αναλάβει το Εσωτερικών. Βαρύ χαρτί για το Ανάπτυξης θεωρειται ο κ. Κ. Χατζηδάκης, το ανεξάρτητο Τουρισμού μπορεί να κρατήσει η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Θεωρείται πολύ πιθανό ο Μπάμπης Αθανασίου, πρ. Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει και αρκετούς εξωκοινοβουλευτ

Keywords
Τυχαία Θέματα