ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ Ε.Ε.

Σε βαθιά κρίση εμπιστοσύνης βρίσκεται η Ε.Ε. καθώς μόνο το 1/3, δηλαδή το 34%,  των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί κάτι θετικό για τη χώρα τους σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτο κοινής γνώμης «Pew Research Center».

Επίσης, σε έξι από τα οχτώ ευρωπαϊκά κράτη, στα οποία το Ινστιτούτο Pew έθεσε ερωτήματα σε σχεδόν 1.000 πολίτες, έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι πιο αδύνατη ως έννοια στη συνείδησή τους από ό,τι το έθνος.

Αυτό άλλωστε υποστηρίζει το 70% των Ελλήνων, το 63% των Γάλλων, το 61% των Βρετανών και των Ιταλών αλλά και

το 59% των Τσέχων και το 50% των Ισπανών.

Αντίθετα οι Γερμανοί, σε ποσοστό 59%, πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την Ευρώπη, ενώ κατά τα άλλα, μόνον οι Πολωνοί εκφράζουν «θετικό ισοζύγιο» αξιολόγησης μεταξύ της χώρας τους και της Ε.Ε., καθώς σε ποσοστό 48% διακρίνουν οικονομικά πλεονεκτήματα.

Ωστόσο μόνο οι Γερμανοί, σε ποσοστό 73%, εκτιμούν ότι η χώρα τους βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, ενώ όλοι οι άλλοι λαοί είναι απαισιόδοξοι.

Η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», επικαλούμενη τα ευρήματα της έρευνας του «Pew Research Center» σχολιάζει:  «Υπερήφανη πάνω στα χαλάσματα» στέκει η Γερμανία, η χώρα «που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης που διχάζεται» και συμπληρώνει ότι «η Γερμανία αποτελεί το έθνος που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο θαυμασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά στα υπόλοιπα ευρήματα του αμερικανικού ινστιτούτο, πάνω από τέσσερις στους πέντε Γάλλους, Τσέχους και Βρετανούς και πάνω από εννέα στους δέκα Ιταλούς, Ισπανούς και Έλληνες (ποσοστό 98%) βλέπουν την πατρίδα τους σε χειρότερη οικονομική θέση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι το σύνολο των Ευρωπαίων καταλογίζει την ευθύνη γι’ αυτό τόσο στις εθνικές κυβερνήσεις όσο και στις τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται, όπως φαίνεται, ούτε την οργανωμένη Ευρώπη ως παράγοντα που θα τους οδηγήσει έξω από την οικονομική μιζέρια που επικρατεί στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σχεδόν και οι πέντε ερωτώμενοι λαοί που ανήκουν σε κράτη– μέλη της Ευρωζώνης, τονίζεται από τους ερευνητές, επιθυμούν να διατηρήσουν το κοινό τους νόμισμα, αλλά οι αντιλήψεις περί δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ευρώπης, τα πακέτα μέτρων λιτότητας και οι μηχανισμοί διάσωσης προσκρούουν σε αντιστάσεις.

Καθολική σχεδόν είναι η πεποίθηση ότι πλέον είναι αρκετή ή και υπερβολική η έως τώρα λιτότητα, αλλά κυρίως οι Βρετανοί και οι Γάλλοι απορρίπτουν τις μεταβιβάσεις οικονομικής βοήθειας προς τον Νότο.

Ακόμη και η απάντηση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, να αντιμετωπίσουμε την κρίση προχωρώντας σε «περισσότερη Ευρώπη» με τη μορφή δημοσιονομικής ένωσης, φαίνεται να μην βρίσκει απήχηση. Μόνον οι Ιταλοί τάσσονται υπέρ της μεταβίβασης περισσότερης εξουσίας στην Ε.Ε. σχετικά με τη διαχείριση των ελλειμμάτων των εθνικών οικονομιών και των χρεών, αναφέρει η έρευνα.

Σχετικά με τους Γερμανούς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της γερμαν

Keywords
Τυχαία Θέματα