ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

08:15 3/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Τις επιφυλάξεις του ίδιου και του κόμματός του για το κυβερνητικό σχέδιο περί αποκρατικοποιήσεων-εξπρές μετέφερε στον Αντώνη Σαμαρά ο Φώτης Κουβέλης, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr.


Tου Γιώργου Μελιγγώνη

Στη ΔΗΜΑΡ επικρατεί προβληματισμός, καθώς οι προθέσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώνονται και σε πολλά ρεπορτάζ

του Τύπου, είναι να προωθήσει αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις εξπρές, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της Ελλάδας έναντι των δανειστών. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά δεν περιγράφονται στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων και αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ διαφωνούν κατηγορηματικά με τα κυβερνητικά σχέδια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ θέτει ως κόκκινη γραμμή το να μην φύγουν από το δημόσιο έλεγχο οι υποδομές, ενώ ενστάσεις μεταξύ των κορυφαίων του κόμματος υπάρχουν και σε ό,τι αφορά την πώληση κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων. Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, επισήμανε πως «όλα έχουν τεθεί υπό διαβούλευση και θα προσδιοριστούν στις προγραμματικές δηλώσεις», όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια της κυβέρνησης. «Η θέση μας είναι ότι θα είμαστε κάθετοι στην ιδιοκτησία των υποδομών, είναι υπό συζήτηση μόνο η διαδικασία μακροχρόνιας παραχώρησης. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία και άλλες υπηρεσίες είναι κάτι το οποίο το συζητάμε. Δεν είμαστε δογματικά προσηλωμένοι στην κρατική ιδιοκτησία», συμπλήρωσε, αφήνοντας να διαφανεί ότι η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την πώληση των υποδομών, αλλά και των δημοσίων αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αναζητεί στρατηγικούς επενδυτές και αγοραστές και για τη ΔΕΠΑ, και για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αλλά και για λειτουργικά κομμάτια της ΔΕΗ, το σχέδιο Σαμαρά για αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ αναμένεται να δοκιμάσει είτε τη συνοχή της ΔΗΜΑΡ είτε… τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, έθιξε χθες το θέμα στη σύσκεψη που είχαν οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ίδιος, στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά.

Πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να καθησυχάσει τον Φώτη Κουβέλη, επισημαίνοντας ότι «αυτά είναι διάφορες ιδέες που δημοσιεύονται στον Τύπο» και προσθέτοντας ότι προς το παρόν, «δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθεί καμία αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση, αν πρώτα δεν υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα