Οι αντάρτες κατέλαβαν στρατηγική πόλη της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

Ήδη η εξέγερση των ανταρτών Seleka έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες και απειλεί την δεκάχρονη διακυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ στην πρώην γαλλική αποικία. Η πόλη Σιμπούτς την οποίαν κατέλαβαν οι αντάρτες είναι η περιφερειακή πρωτεύουσα και βρίσκεται 190 χμ από την πρωτεύουσα της χώρας, Μπανγκί.

«Κατέλαβαν θέσεις σε σημαντικά σημεία της πόλης πυροβολώντας με τα όπλα τους», δήλωσε ο Ιβόν Μπέμα, ένας 27χρονος κάτοικος της Σιμπούτ που κατέφυγε στο Μπανγκί και πρόσθεσε: «Ο εθνικός στρατός και οι στρατιώτες

του Τσαντ είχαν φύγει την Παρασκευή προς το Μπανγκί».

Παλαιότερα, οι αντάρτες είχαν απειλήσει πως θα ανατρέψουν τον Μποζιζέ αν δεν τιμήσει μια προηγούμενη ειρηνευτική συμφωνία που προσέφερε αμοιβή και δουλειές στους πρώην μαχητές. Ωστόσο, έχουν διαβεβαιώσει πως θα παραμείνουν μακριά από το Μπανγκί για την ώρα ώστε να δώσουν μια ευκαιρία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, η Οικονομική Κοινότητα των Κεντροαφρικανικών Κρατών ανακοίνωσε χθες ότι θα αυξήσει την ειρηνευτική δύναμη στην χώρα και θα παραμείνουν οι 500 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στις αρχές Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα