Ο θανατηφόρος ιός του Έμπολα ξανά στο παγκόσμιο προσκήνιο

Από τη νέα επιδημία του ιού του Έμπολα που ξέσπασε σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Νιγηρία περισσότεροι από 670 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 1201 καταγεγραμμένα κρούσματα. Τελευταίο κρούσμα αποτέλεσε ένας Αμερικανός γιατρός που συμμετείχε στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η επιδημία αιμορραγικού πυρετού και μολύνθηκε και ο ίδιος στη Λιβερία, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση για την οποία εργάζεται.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι για την ανάρρωσή του» αλλά ασφαλώς αυτή «δεν είναι ακόμη» βέβαιη, δήλωσε

σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της Samaritan's Purse Μελίσα Στρίκλαντ. Σύμφωνα με την ίδια, έχει συμπτώματα όπως πυρετό και μυϊκούς πόνους.

Ο δόκτωρ Μπράντλι είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, είχε ανακοινώσει προηγουμένως η ΜΚΟ αυτή σε μια ανακοίνωση που δημοσίευσε στον ιστότοπό της.

Ο ιός του Έμπολα πρωτοεμφανίστηκε το 1976 σε εστίες αιμορραγικού πυρετού στο Ζαΐρ και στο Σουδάν. Ένα από τα πρώτα κρούσματα της νόσου καταγράφηκε στο Yambuku της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (τότε Ζαΐρ) το οποίο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έμπολα από τον οποίο πήρε και τ' όνομά του.

Έχει διαχωριστεί σε πέντε είδη τα οποία έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα σε διαφορετικά μέρη. Στο Ζαΐρ (EBOV) την Ακτή Ελεφαντοστού (TAFV), το Μπουντιμπούγκιο (ΒDΒV), το Σουδάν (SUDV) και το Ρέστον των ΗΠΑ (RESTV)

Ο ιός προκαλεί τη νόσο του αιμορραγικού πυρετού και αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους καθώς τα επίπεδα θνησιμότητας όσων μολύνονται από το 25 μέχρι και το 90%.

Σε κάθε έκρηξη επιδημίας, η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση πιστεύεται ότι οφείλεται σε δάγκωμα από μολυσμένο ζώο. Στη συνέχεια η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο οφείλεται σε επαφή με το αίμα ή με σωματικά υγρά από ένα μολυσμένο άνθρωπο ή από την επαναχρησιμοποίηση μολυσμένων βελονών.

Η περίοδος επώασης διαρκεί 2-3 εβδομάδες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και πόνων στην κοιλιακή χώρα. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.

Εντός 7 ημερών αναπτύσσεται σοκ (καταπληξία), κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας ενώ ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον των ιών Έμπολα του αιμορραγικού πυρετού και η θεραπεία περιορίζεται σε υποστηρικτικά μέτρα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης και του ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών.

Από την πρώτη εμφάνιση του ιού μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 2269 θάνατοι σε καταγεγραμμένα 3584 κρούσματα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι ενήμερο για ένα κρούσμα Έμπολα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα