Η Κουμουνδούρου αξιοποιεί το «όχι»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθέτησε ήδη από χθες πανηγυρικούς τόνους, θεωρώντας ότι η απόφαση της κυπριακής Βουλής ουσιαστικά «ξηλώνει το πουλόβερ» της πολιτικής στρατηγικής που ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε, μάλιστα, να εμφανίσει ως πολιτικά απομονωμένη την κυβέρνηση, αφού έκανε λόγο για ένα «περήφανο ΌΧΙ» και

πρόσθεσε ότι μετά το περήφανο ΟΧΙ της κυπριακής βουλής, οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας». «Η απόφαση της κυπριακής βουλής δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας», συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν περνούν νέα μέτρα»

Βεβαίως, με δεδομένο ότι ως τώρα, όλες οι πλευρές παραμένουν οχυρωμένες στις θέσεις τους και δεν υπάρχουν σημάδια υποχώρησης εκ μέρους του Βερολίνου, στην Κουμουνδούρου αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ενώ δεν κρύβουν την αγωνία τους για την τελική έκβαση της κρίσης. Ωστόσο, καλά ενημερωμένες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι «η Γερμανία δε θα ρισκάρει να πατήσει το κουμπί της άτακτης χρεοκοπίας μερικούς μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές, γιατί θα δημιουργηθεί τεράστια αναταραχή σε ολόκληρο το ευρω-σύστημα». Παράλληλα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι πλέον, «η κυβέρνηση Σαμαρά δε θα είναι σε θέση να περάσει νέα μέτρα», επικαλούμενοι, μάλιστα, το «όχι» των Κυπρίων στους δανειστές και την απόφαση του Eurogroup. «Τώρα καταρρέει το επιχείρημα του Σαμαρά πως είναι μονόδρομος η λιτότητα και το Μνημόνιο. Η Κύπρος, με ένα «όχι», έχει σοβαρές πιθανότητες να σώσει την παρτίδα και να μην περάσει όσα εμείς», εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, εκτιμώντας ότι αργά ή γρήγορα, η εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης στη λιτότητα, σε αντιδιαστολή με τη στάση της Κύπρου, θα οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ενδεχομένως σε εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα