Ο σταυρός …τορπιλίζει την Κεντροαριστερά

Με τον χρόνο να τρέχει και μόλις τρεις μήνες να απομένουν ως τις Ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επαναφέρει το θέμα της συγκρότησης της κοινής οργανωτικής επιτροπής, που ήδη έχει καθυστερήσει, δεδομένου ότι οι πληροφορίες επιμένουν πως μετά τη συνάντησή του με τον Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο, η περίφημη Συνδιάσκεψη των συνεργαζόμενων μερών της ελληνικής «Ελιάς» θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Επί τάπητος ασφαλώς θα τεθούν και οι θέσεις του συνεργατικού σχήματος, αφού επιβάλλεται

πλέον να φτιαχτεί το προαναγγελθέν «πλαίσιο θέσεων», δεδομένης και της ανατροπής που επέφερε η κυβερνητική απόφαση για σταυρό στις ευρωεκλογές, η οποία και αναγκάζει τους υποψηφίους να «βγουν στους δρόμους».

Αυτή ακριβώς η αιφνιδιαστική ανατροπή όμως, είναι που έχει προκαλέσει προβληματισμό και αμηχανία στην νεότευκτη «Κίνηση των 58». Δεν αποκλείεται μάλιστα να θέσει ακόμα και όρους για την συνέχεια, δεδομένου του στόχου της για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της Κεντροαριστεράς, που δείχνει να «τορπιλίζεται» από τον σταυρό, αφού αυτός καθιστά σε μεγάλο βαθμό τις ευρωεκλογές, «μάχη αναγνωρισιμότητας».

Στους «58» ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός αποδίδεται αποκλειστικά σχεδόν στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με στελέχη της κίνησης να μην κρύβουν την οργή τους, εκτιμώντας ότι τα νέα δεδομένα ευνοούν τα παλιά στελέχη που ως επί το πλείστον προέρχονται από την κεντρική πολιτική σκηνή και δη το ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσους αποφασίσει να στηρίξει ο «πράσινος» μηχανισμός. Ως επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο ερμηνεύθηκε άλλωστε το άρθρο του Γιάννη Βούλγαρη, άτυπου επικεφαλής των «58» στα ΝΕΑ, όπου σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «η δημοκρατική και θεσμική ορθότητα επιβάλλει να μην αλλάζεις τον εκλογικό νόμο, δηλαδή τους κανόνες του παιχνιδιού, λίγο πριν από το παιχνίδι, και μάλιστα με μονομερή απόφαση χωρίς διαβούλευση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στις εθνικές εκλογές υπήρξε ειδική ρύθμιση για να αποτρέψει τη συνήθη στην αρχική φάση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας κακή πρακτική να αλλάζει ο εκλογικός νόμος κατά το δοκούν την τελευταία στιγμή», έγραψε ο πανεπιστημιακός καθηγητής, εκτιμώντας πως «το γεγονός ότι δεν περιελήφθη στο Σύνταγμα η ίδια πρόνοια για τις ευρωεκλογές δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δεοντολογικό πρόβλημα».

Υπέρ της απόφασης για εκλογή με σταυρό τάχθηκε, μιλώντας στο Χαλάνδρι, ο Νίκος Αλιβιζάτος, σημειώνοντας και εκείνος πάντως τον «αιφνιδιασμό» εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ τον πήχη έριξε η Αθηνά Δρέττα, διαμηνύοντας ότι τίποτα δεν τελειώνει τον Μάιο. «Οι 58 δεν φοβούνται τη δημοκρατία και τους κανόνες της, ήρθαν για να μείνουν σε μία προσπάθεια μακράς πνοής που δεν αρχίζει και τελειώνει με τις ευρωεκλογές», είπε, θυμίζοντας παράλληλα ότι οι «58» δεν είναι κόμμα και πως ρόλος τους είναι να λειτουργούν ως «γέφυρα» και να ενώνουν. Μόνο που η κ.Δρέττα, στον βαθμό που θα «ριχτεί» τελικά, όπως λέγεται, στο κυνήγι του σταυρού, θα αντλήσει τις περισσότερες ψήφους της από το ΠΑΣΟΚ, όπου έχει σταδιοδρομήσει και παραμένει μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής…

Keywords
Τυχαία Θέματα