Δίψα για ζωή

Dallas Buyers Club

Του Ζαν Μαρκ Βαλέ. Διάρκεια:117′
Με τους Μάθιου Μακόναχι, Τζάρεντ Λέτο, Τζένιφερ Γκάρνερ, Στιβ Ζαν, Ντένις Ο” Χερ

Γέννημα θρέμμα Τεξανός, ένας ηλεκτρολόγος και καουμπόι σε ροντέο ζει στα άκρα χωρίς καμία έννοια για την επόμενη μέρα. Γυναικάς, μπεκρής, κοκαϊνομανής και απατεώνας, ξαφνικά χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, όταν στα μέσα των 80s οι γιατροί κάνουν διάγνωση ότι πάσχει από τον ιό HIV και του δίνουν μόνο 30 μέρες ζωής. Ήταν οι πρώτες μέρες της επιδημίας του AIDS,

και οι αμερικανική ιατρική κοινότητα υπό τη πίεση των φαρμακευτικών εταιριών ΗΠΑ δεν ήξερε πώς να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον ιό. Ο ίδιος εξοστρακισμένος από τους παλιούς του φίλους, και στερημένος από θεραπεία δεν το βάζει κάτω και αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Μετά από υπερεντατική έρευνα ανακαλύπτει ότι υπάρχει έλλειψη πιστοποιημένων φαρμάκων και θεραπειών στις ΗΠΑ οπότε περνάει τα σύνορα και φτάνει Μεξικό, όπου και εντοπίζει εναλλακτικές θεραπείες . Παρ’ όλο που είναι ομοφοβικός, συνασπίζεται με έναν αναπάντεχο σύμμαχο, έναν επίσης οροθετικό τρανσέξουαλ που μοιράζονται το ίδιο πάθος για ζωή. Οι δυο τους ιδρύουν ένα κλαμπ, όπου οι οροθετικοί έχουν πρόσβαση σε φάρμακα με μηνιαία συνδρομή. Η παρέα μεγαλώνει και ο καουμπόι μάχεται όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για θέματα αποδοχής της κοινότητας των πασχόντων…

Βασισμένο στη πραγματική ιστορία ενός ανθρώπου που προσκολλάται στη ζωή περισσότερο ίσως κι από όσο ο ίδιος θα φανταζόταν η ταινία αναβιώνει με ψύχραιμη ματιά την υστερική περίοδο της δεκαετίας του 80. Προσεγγίζει χωρίς κοινοτοπίες και φτηνό συναισθηματισμό το σοκ που βίωσε η αμερικανική κοινωνία την εποχή της έξαρσης του ιού HIV και αναπαριστά πειστικά το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα του Τέξας εκείνη τη περίοδο. Οι εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών ανυψώνουν αυτό το κοινωνικό-ιατρικό δράμα στην αποστασιοποιημένη αφήγηση- καταγραφή μιας σκληρής ιστορίας της αληθινής ζωής που δεν χρειάζεται happy end για να είναι καθηλωτική.

Μνημείων Άνδρες
The Monuments Men

Του Τζορτζ Κλούνεϊ. Διάρκεια:112′
Με τους Ματ Ντέιμον, Κέιτ Μπλάνσετ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπιλ Μάρεϊ, Τζον Γκούντμαν, Ζαν Ντιζαρντέν

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της καταγεγραμμένης ιστορίας, εξετάζει τη δράση μιας επίλεκτης διμοιρίας, οι οποίοι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν επιφορτιστεί με μια πολύ σημαντική υποχρέωση: Να διασώσουν κλεμμένα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους! Η συγκεκριμένη διμοιρία αποτελείται αποκλειστικά από διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικούς τέχνης άσχετοι από όπλα που θα πρέπει αφού ξετρυπώσει τα έργα τέχνης μετά να τα αποσπάσει από τους Ναζί.

Θα μπορούσε να είναι μια παραλλαγή της συναρπαστικής παλιάς πολεμικής ταινίας «Τα 12 καθάρματα». Ωστόσο μάλλον φέρνει σε κάτι ανάμεσα στη «Συμμορία των 11» και «Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού» με πολλούς Ιντιάνα Τζόουνς. Μια χαλαρή ταινία πάνω σε μια σπουδαία ιδέα αξιοποίησης των πραγματικών περιστατικών καταλήγει σε χάος μια και ποτέ δεν εμπνέει την αίσθηση ότι θα πρέπει να πάρει κανείς αυτά τα ιστορικά συμβάντα στα σοβαρά.

Πρώτο σοβαρό σκηνοθετικό παραπάτημα του Τζορτζ Κλούνεϊ που υιοθετεί ένα επιφανειακό και τετριμμένο ειρωνικό τόνο ώστε η διασκέδαση να επιβάλλεται ανούσια πάνω στο δράμα. Αποτέλεσμα, μια μάλλον αδέξια κωμωδία με ανόητη μουσική, μεγάλες πατριωτικές ομιλίες και δυστυχώς χαμηλές υποκριτικές ερμηνείες από μια all star διμοιρία ταλαντούχων ηθοποιών.

Ο Εγωιστής Γίγαντας
The Selfish Giant

Της Κλίο Μπάρναρντ. Διάρκεια:91′
Με τους Κόνερ Τσάπμαν, Σον Τόμας, Σον Γκίλντερ

Μια σύγχρονη ιστορία με ήρωες δύο μικρούς φίλους. Όταν τους αποβάλλουν από το σχολείο τα δύο αγόρια ζουν σαν ξένοι στην ίδια τους την γειτονιά όπου και γνωρίζουν έναν ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Στην προσπάθεια τους να βγάλουν κάποια χρήματα, αλλά και να βρουν έναν σκοπό στη ζωή τους, ξεκινούν να δουλεύουν για εκείνον συλλέγοντας μεταλλικά απορρίμματα και καλώδια, χρησιμοποιώντας ένα άλογο και ένα κάρο. Η φιλία των δύο αγοριών θα δοκιμασθεί ενώ η μεταξύ τους ένταση κορυφώνεται οδηγώντας τους σε ένα τραγικό γεγονός, το οποίο θα τους μεταμορφώσει.

Η ιστορία των δυο παιδιών και η πρόωρη ενηλικίωσή τους μέσα στο γενικότερο περιβάλλον εγκατάλειψης, ενδοοικογενειακής βίας, εκμετάλλευσης και βιομηχανικής παρακμής που πλήττει την φτωχή Αγγλική εργατική τάξη, Στο ύφος του κοινωνικού ρεαλισμού του Κεν Λόουτς αλλά με απρόοπτα, φρέσκα ευρήματα καταγράφει το σταυροδρόμι ανάμεσα στην οικονομική απόγνωση και τη παιδική αθωότητα με ένα διορατικό αλλά και οδυνηρό τρόπο. Συγκινητική δίχως εύκολους συναισθηματισμούς , εμπνευσμένη και ειλικρινής μέσα σε ένα αφιλόξενο κόσμο και με ένα απίστευτα φυσικό νεανικό καστ, η ταινία είναι ένα μακράς πνοής αριστούργημα τόσο για την απλότητα όσο και για το τραγικό βάθος της.

Μια Χειμωνιάτικη Ιστορία
Winter’s Tale

Του Ακίβα Γκόλντσμαν. Διάρκεια:129′
Με τους Κόλιν Φαρέλ, Γουίλ Σμιθ, Τζένιφερ Κόνελι, Ράσελ Κρόου, Κέβιν Ντουράντ, Γουίλιαμ Χαρτ, Κέβιν Κόριγκαν, Εύα Μαρί Σεντ

Με φόντο τη μυθική Νέα Υόρκη και με διάρκεια περισσότερη από έναν αιώνα, αναπτύσσεται μια ρομαντική περιπέτεια φαντασίας που μας μιλά για θαύματα, ανεκπλήρωτες αγάπες και την αιώνια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού. Η υπερφυσική εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής θα αποδειχθεί μάλλον δυσκολοχώνευτη σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το υλικό του ομώνυμου μυθιστορήματος του Mark Helprin. Και φυσικά κουραστική για εκείνους που δεν αψηφούν τη λογική για χάρη του μαγικού ρεαλισμού που στη πλοκή του συμπεριλαμβάνει θαύματα, Σατανάδες, ανίατες ασθένειες, δαιμονικές συμμορίες της Νέας Υόρκης, αίθουσες χορού, αποπροσανατολιστικές χρονικές μετατοπίσεις και μια 107χρονη αρχισυντάκτρια(!) μιας μεγάλης εφημερίδας του Μανχάταν.

Με Χωρίς Γυναίκες
Του Βαγγέλη Σεϊτανίδη Διάρκεια: 99′
Με τους Θοδωρή Αθερίδη, Δημήτρη Ήμελλο, Σμαράγδα Καρύδη

Δύο σαραντάρηδες να αναζητούν την «ωραία του σχολείου» τους. Οι φήμες λένε πως έχει γίνει μοναχή κάπου στην Ηλεία. Ξεκινούν να τη βρουν οδηγώντας ένα τροχόσπιτο που φέρει γραμμένη πάνω του τη φράση «έχω εχθρούς διότι αξίζω». Ανακαλύπτουν, όμως, ότι η παλιά τους συμμαθήτρια έχει γίνει πρόσωπο του υποκόσμου που έχει χάσει το μάτι της και φοράει καλύπτρα . Στην πραγματικότητα πρόκειται για την προσπάθεια ενός εξωστρεφή οικογενειάρχη με αδυναμία στο ωραίο φύλο, να βγάλει από την κατάθλιψη τον κολλητό του, ο οποίος έχει χάσει… εργοστάσιο και γυναίκα.
Κωμικό road movie για τη καθυστερημένη ενηλικίωση δυο φίλων με έξυπνες ατάκες στα πλαίσια μια ελεγχόμενης μελαγχολίας. Το αδύναμο δραματουργικά σενάριο και οι όποιες αφηγηματικές αφέλειες συμμαζεύονται από την κατάλληλη χημεία του πρωταγωνιστικού διδύμου.

Vampire Academy

Του Μαρκ Γουότερς. Διάρκεια:104′
Με τους Όλγα Κιριλένκο, Ζόι Ντόιτς, Κάμερον Μόναχαν, Σάρα Χάιλαντ, Σάμι Γκέιλ, Λούσι Φράι, Γκάμπριελ Μπερν, Ντομινίκ Σέργουντ.
Δύο ασυνήθιστα δεκαεπτάχρονα κορίτσια σπουδάζουν στην ακαδημία του Αγίου Βλαντιμίρ. Ένα εξίσου ασυνήθιστο σχολείο κρυμμένο στα απάτητα δάση της Μοντάνα, όπου οι νεαροί βρικόλακες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους, ζόμπι εκπαιδεύονται ώστε να τους προστατεύουν και αθάνατα, κακεντρεχή βαμπίρ τα καταδιώκουν. Συνονθύλευμα σκουπιδιών με φτηνά σπέσιαλ εφέ για μια ανόητη εφηβική σαπουνόπερα με βρικόλακες

Keywords
διψα, ζωη, all star, dallas, hiv, aids, ηπα, σοκ, δραμα, happy, end, ματ, δραση, star, αθωότητα, νέα, road, movie, vampire, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κεν ρασελ, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, η ζωη ειναι ωραια, κοινωνια, ηλεια, μιλα, γυναικα, εξυπνες ατακες, ηπα, θαυματα, ιατρικη, καταθλιψη, μουσικη, πιεση, φημες, φημες λενε, φιλια, χημεια, aids, hiv, star, αδυναμια, αθωότητα, αλογο, απιστευτα, ασθενειες, ατμοσφαιρα, αφελειες, αφηγηση, βαμπιρ, γεγονος, γειτονια, γινει, γιατροι, γουιλιαμ, δυστυχως, εγωιστης, εφε, ευα, ειλικρινης, υπαρχει, ελλειψη, εννοια, εργα, εποχη, ερευνα, ζωης, ζομπι, ιδεα, ιδια, ιδιο, ηρωες, υφος, κειτ, κειτ μπλανσετ, κυνηγι, κωμωδια, λετο, ματια, ματ, ματι, μεξικο, ναζι, νεα υορκη, ολγα, παθος, περιβαλλον, ρασελ, ροντεο, σεναριο, σοκ, στα ακρα, σχολειο, τεξας, φαρμακα, φυλο, φυσικα, φτανει, φυσικο, φοντο, χαος, αγορια, all star, road, happy, ιατρικο, ποδια, movie, θεματα, υλικο, ωραιο, χερια
Τυχαία Θέματα