Ο Κουβέλης, ο γάμος Σαμαρά-Βενιζέλου και στο βάθος Παπανδρέου

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μάλιστα, με δεδομένη την κινητικότητα που παρατηρείται σε όλους τους χώρους, τα σενάρια, αλλά και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί δίνουν και παίρνουν σε όλα τα κομματικά επιτελεία.

Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων, που μπορεί να δρομολογήσουν σοβαρές και σημαντικές μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό.

Ως «έδρα» των όποιων ανασυνθέσεων φαίνεται πως είναι ο χώρος του Κέντρου ή, εν πάση περιπτώσει, ο χώρος που εκτείνεται από τα αριστερά της ΝΔ και φτάνει ως τα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκατοίκηση φέρνει γάμο;

Αν και πρώτη δημοσκόπηση που «μέτρησε» την απόφαση Κουβέλη, δηλαδή οι εξαμηνιαίες «Τάσεις» της MRB, έδειξαν κάμψη των ποσοστών της ΔΗΜΑΡ και οριακή κοινοβουλευτική επιβίωση, η Αγίου Κωνσταντίνου ψάχνει ήδη το κατάλληλο μείγμα πολιτικών ισορροπιών και κινήσεων, προκειμένου να μην χάσει –εντελώς- τους όποιους «κεντροαριστερούς μεταρρυθμιστές» υποστηρικτές της, αλλά και να αποκαταστήσει τη γραμμή επικοινωνίας με τους αριστερούς ψηφοφόρους που αυτοχαρακτηρίζονται ως «ρεαλιστές» και «ευρωπαϊστές».

Η αποχώρηση, πάντως, του Φώτη Κουβέλη από την κυβέρνηση είχε και άλλη μία, μείζονα, συνέπεια: την αναγκαστική και «σφιχτή» συγκατοίκηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις: ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δίνει οδηγίες στους υπουργούς του, δίπλα του παρακάθεται ως… αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, ακούνε προσεκτικά τον πρόεδρο της κυβέρνησης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο… Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μ’ άλλα λόγια, η σχέση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υφίσταται ένα ποιοτικό άλμα, τα δύο κόμματα σφιχταγκαλιάζονται ασφυκτικά αποτελώντας έναν «πόλο» εξουσίας και, τούτων δοθέντων, δε θα ήταν καθόλου παράλογο κάτι τέτοιο να συνεχιστεί και στις επόμενες εκλογές: να αποφασιστεί, δηλαδή, κοινή εκλογική κάθοδος των κομμάτων της σημερινής δικομματικής κυβέρνησης, υπό το φόβο των μονοψήφιων ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με φόντο τη σκληρή μάχη που θα παιχτεί ψήφο-ψήφο για την πρωτιά (και άρα για τη διακυβέρνηση της χώρας…) μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Διεύρυνση εκ… προσωπικοτήτων

Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς ουδέποτε εγκατέλειψε τα σχέδιά του για διεύρυνση της ΝΔ και μετάλλαξή της σε έναν «Ευρωπαϊκό Συναγερμό». Βεβαίως, η διεύρυνση της ΝΔ προς το Κέντρο ακυρώνεται στην πράξη από την αυταρχική πολιτική «πυγμής» (το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς…) που εφαρμόζει ως πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, με το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου συνεχίζει να «λοξοκοιτά» προς το Κέντρο. Δεν είναι τυχαία η συνεχής αναβάθμιση του, κεντροαριστερών αναφορών, υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ούτε οι προτάσεις που φέρεται να διατύπωσε ο τελευταίος προς τον Αντώνη Σαμαρά για τον ανασχηματισμό. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι έπεσαν ονόματα κεντροαριστερών, αλλά «μεταρρυθμιστών», όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Οι φερόμενες ως προτάσεις Στουρνάρα, βεβαίως, «σκόνταψαν» στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Θα ήταν αιτία πολέμου για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιβραβεύσει με υπουργεία ο Αντώνης Σαμαράς στελέχη που αποστασιοποιήθηκαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα τους. Όμως αν η «συγκατοίκηση» Σαμαρά εξελιχθεί σε πολιτικό –και εκλογικό- γάμο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την επανένταξη στελεχών όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο ενός «ευρωπαϊκού συναγερμού» προ των εκλογών και με δεδομένη την –κλασική- «πανστρατιά» που κηρύσσουν προεκλογικά όλα τα κόμματα, με το σύνθημα «κανείς δεν περισσεύει».

«Δημοκρατική Παράταξη»

Βεβαίως, ο πολιτικός γάμος μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου είχε και παράπλευρες απώλειες για το ΠΑΣΟΚ. Αν και ποτέ κανείς δεν πίστεψε ότι ο ιστορικός «συγκεντρωσιάρχης» του Κινήματος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, θα αποχωρούσε από το κόμμα που ανδρώθηκε πολιτικά, η «Αριστερή Πρωτοβουλία» και ο ίδιος ανακοίνωσαν χθες την αποχώρησή τους από το ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά, ενόσω ολοένα και περισσότεροι στην Ιπποκράτους διαμαρτύρονται πως «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα αγνώριστο πράγμα» και κάνουν λόγο για «κόμμα Βενιζέλου».

Και, ακόμη κι αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορούσε να αγνοήσει το «διαζύγιο» με την τάση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, δεν μπορεί να αγνοήσει ότι σε παρέμβαση για τις εξελίξεις προχώρησε, έπειτα από μεγάλο διάστημα σιωπής, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως «πλήγμα για τη δημοκρατική παράταξη» την αποχώρηση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» και όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, εικάζουν ότι η κίνησή του δείχνει πως ο πρώην πρωθυπουργός σκοπεύει, το επόμενο διάστημα, να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες και να επανενεργοποιηθεί πλήρως πολιτικά. Στο χώρο της «Δημοκρατικής Παράταξης», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…

Keywords
Τυχαία Θέματα