Ο Δήμου, το Άγιο Φως και ο αντικομμουνισμός

Το απόσπασμα αυτό ανήκει σε άρθρο του Νίκου Δήμου, στελέχους του κόμματος «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη.

Το άρθρο του κ. Δήμου με τίτλο «Αντικληρικισμός και αντικομουνισμός» δημοσιεύτηκε στο «protagon.gr.» και επιχειρεί με δογματική επιμονή να δηλώσει τα αντιδογματικά φρονήματα του συγγραφέα του.

«Αυτές οι δύο αντί-θέσεις (συγγενείς, όπως θα δούμε) θεωρούνται ως αντιδραστικές και δογματικές τοποθετήσεις. Στις τελευταίες δεκαετίες, έφτανε να κολλήσεις σε κάποιον την ετικέτα του «αντικομουνιστή» για να τον εξουδετερώσεις παρομοιάζοντάς τον με φασίστα. Πράγμα που κατά κόρον έκανε το ΚΚΕ. Στην πραγματικότητα ούτε αντιδραστικές, ούτε δογματικές είναι. Αντίθετα, είναι προοδευτικές και φιλελεύθερες», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Δήμου.

«Για μένα και οι δύο αυτές – υποθετικά αρνητικές – έννοιες μπορεί να είναι θετικές. Να υποδηλώνουν άνθρωπο ελεύθερο, ανοιχτό και αδογμάτιστο. Που είναι ενάντιος στα κλειστά συστήματα. Φυσικά, όταν προκαλούνται από άλλους χειρότερους δογματισμούς (όπως στον κύριο Μπαλτάκο) είναι απλώς το σύμπτωμα αντίθετου ιδεολογικού καρκινώματος. Κάποιος που είναι αντικομουνιστής επειδή είναι φασίστας, απλώς αλλάζει ένα δόγμα με άλλο – αλλά δεν είναι ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος. Ενώ για μένα αυτά τα δύο «αντί-»,μπορεί να είναι βήματα απελευθέρωσης», προσθέτει.

Ο ίδιος σπεύδει να διαπιστώσει ότι «ο αντικληρικός δεν είναι απαραίτητα άθεος, ούτε καν εναντίον της θρησκείας (...)Αλλά και ο αντικομουνιστής δεν είναι απαραίτητα αντίθετος με τις απόψεις του Μαρξ».

Συμπέρασμα, ανακατεύοντας «απελευθέρωση», «αντι-δογματισμό», «αντικομμουνισμό», «αντικληρικισμό» και «Άγιο φως» με ολίγη από Μπαλτάκο -και κρατώντας τυπικές αποστάσεις από τον Μαρξ και τη θρησκεία- φτιάχνεις μία ιδεολογική μαγειρίτσα Μεγάλη Τρίτη, ελπίζοντας να μην έχει κρυώσει μέχρι το βράδυ της Ανάστασης.

Κάτι σαν την πολιτική πρόταση του «Ποταμιού» ένα πράγμα...

Keywords
Τυχαία Θέματα