Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα

Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα (Night Train to Lisbon)

Του Μπίλε Άουγκουστ.Διάρκεια: 111’. Με τους: Τζέρεμι Άιρονς, Μελανί Λοράν, Μπρούνο Γκαντς, Σάρλοτ Ράμπλινγκ.

Η τυχαία συνάντηση ενός Ελβετού καθηγητή με μια όμορφη, νεαρή γυναίκα σε μια γέφυρα, θα τον εμπνεύσει και θα τον βάλει σε πειρασμό να αλλάξει την για χρόνια μονότονη ζωή του. Φεύγει από τη Βέρνη με το νυχτερινό τρένο για την Πορτογαλία με πυξίδα το βιβλίο ενός γιατρού, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε μία σκοτεινή, μυστηριώδη υπόθεση από την περίοδο της πορτογαλικής δικτατορίας. Έξοχη μεταφορά

από το βιβλίο του Πασκάλ Μερσιέ, από τα πιο επιτυχημένα γερμανόφωνα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών, η ταινία με αλλεπάλληλα φλασμπάκ οδηγεί στο λαβύρινθο της ιστορίας του πρωταγωνιστή ο οποίος προσπαθώντας να εξιχνιάσει το μυστήριο του βιβλίου ενός Πορτογάλου συγγραφέα κατευθύνεται στην ανακάλυψη του ίδιου του εαυτού και σε ένα πιθανό μελλοντικό έρωτα.

Στιβαρό σενάριο, εξαιρετικές ερμηνείες, άψογος ρυθμός, ρομαντική μουσική, ατμοσφαιρική φωτογραφία, όλα μαζί μοιρασμένα στην εντέλεια τονίζουν το θέμα της ιστορίας και εμβαθύνουν στους χαρακτήρες. Παράλληλα γίνεται αναφορά στο σκληρό δικτατορικό καθεστώς του Σαλαζάρ και στο πάθος των νέων για αντίσταση μέσα από μια αριστοτεχνική αναπαράσταση της ατμόσφαιρας της εποχής του 70 στην Λισαβόνα.

Δον Ζουάν (Don Jon)

Του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ. Διάρκεια: 90′. Με τους Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζούλιαν Μουρ, Μπρι Λάρσον, Τόνι Ντάντζα.

Ένας δυναμικός, όμορφος και παλαιών αρχών τύπος που οι φίλοι του τον αποκαλούν Don Jon χάρη στην ικανότητά του να «τραβάει» μια διαφορετική γυναίκα κάθε Σαββατοκύριακο, τη «βρίσκει» μπροστά στον υπολογιστή του βλέποντας πορνό. Ταυτόχρονα μια λαμπερή, όμορφη, και επίσης παλαιών αρχών κοπέλα, ψάχνει ρομαντικά να βρει τον πρίγκιπά της. Παλεύοντας με τις παραδοσιακές προσδοκίες του αντίθετου φύλου, οι δυο τους αγωνίζονται ενάντια στις γεμάτο ψευδείς φαντασιώσεις της κουλτούρας των μίντια, προσπαθώντας να βρουν την αληθινή οικειότητα.

Σίγουρα, η ταινία θα μπορούσε να εμβαθύνει περισσότερο στα σύγχρονα πολιτισμικά ταμπού και ίσως να αναλύσει καλύτερα τους βασικούς χαρακτήρες, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια ευχάριστη, ανατρεπτική κινηματογραφική πρόταση. Είναι αστεία, σέξι, όπου χρειάζεται ρομαντική αλλά πάνω απ’ όλα είναι επίκαιρη και πειστικά διορατική τόσο για τις σχέσεις που αναπτύσσονται άτακτα μέσω ψυχρών συνδέσεων στο Internet όσο και σε εκείνες τις πραγματικές θερμές και εγκάρδιες σχέσεις και συνδέσεις που είναι απαραίτητες μεταξύ των ανθρώπων. Μια ευχάριστη έκπληξη στο σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός ταλαντούχου σκηνοθέτη.

Gloria

Του Σεμπαστιάν Λέλιο. Διάρκεια:110’. Με τους: Παουλίνα Γκαρσία, Σέρχιο Χερνάντες.

Βραβευμένη με την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, η Παουλίνα Γκαρσία υποδύεται με σεβασμό, χιούμορ και ειλικρίνεια τη Γκλόρια, μια γοητευτική μεσήλικη γυναίκα η οποία απολαμβάνει την ουσία της ζωής. Χωρισμένη, με τα παιδιά της έχουν ήδη φύγει για να καλύψει τον ελεύθερο χρόνο της,ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, ψάχνει ακόμη τον έρωτα σε πάρτι ενηλίκων που αναζητούν συντροφιά. Όταν συναντά τον Ροδόλφο, έναν χωρισμένο 65άρη, νομίζει πως βρήκε τον πραγματικό έρωτα. Ωστόσο ο σύντροφός της έχει μία άρρωστη εξάρτηση από τα παιδιά του και την πρώην γυναίκα του. Η Γκλόρια ήθελε να τα δώσει όλα σ’αυτή τη σχέση, έχει όμως να αντιμετωπίσει αναπάντεχα εμπόδια μαζί με το γεγονός ότι και η ίδια μεγαλώνει…

Χάρη στο δουλεμένο σενάριο και την σωστή σκηνοθετική καθοδήγηση η ταινία δεν είναι σαν τις γλυκανάλατες Αμερικανικές κομεντί για ενηλίκους ούτε υστερικά μελοδραματική. Αντίθετα, κοιτά κατάματα τις ανάγκες και τις επιθυμίες μια μεσήλικης γυναίκας με τρυφερότητα και αγάπη.

2 Guns

Του Μπαλτάσαρ Κορμάκουρ. Διάρκεια: 109’. Με τους: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Ντενζέλ Γουάσινγκτον, Πόλα Πάτον, Μπιλ Πάξτον.

Δύο τύποι που δεν γνωρίζει ο ένας την πραγματική ταυτότητα του άλλου (ο ένας της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ και ο άλλος της μυστικής υπηρεσίας του Ναυτικού των ΗΠΑ), συνεργάζονται νομίζοντας ότι έπιασαν τη καλή σε μια υπόθεση ναρκωτικών. Δυστυχώς έχουν πέσει πάνω στη CIA που έχει εισχωρήσει σε συγκεκριμένο καρτέλ. Οπότε, πέραν του γεγονότος ότι πλέον δεν εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο, αναγκάζονται να συνεργαστούν για να ξεσκεπάσουν κυβερνητικές αμαρτίες ενώ τους κυνηγούν όλοι. Παλιομοδίτικο πακέτο δράσης από δυο μυστικούς πράκτορες σε ένα περίπλοκο μείγμα βίας και στερεοτυπικού χιούμορ σε μια γραφική και προβλέψιμη περιπέτεια που δεν τραβάει παρά τη χημεία ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές

Επικίνδυνο κύκλωμα ( Closed Circuit)

Του Τζον Κρόουλι. Διάρκεια: 96’. Με τους: Έρικ Μπάνα, Ρεμπέκα Χολ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ.

Ένα πρωί, η πολυσύχναστη αγορά του Λονδίνου θα αποδεκατισθεί από τη σφοδρή έκρηξη μιας βόμβας. Στο ανθρωποκυνηγητό που ακολουθεί μόνο ένας μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης θα επιζήσει, ο οποίος συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές. Οι δικηγόροι, διακινδυνεύοντας ακόμα και τις ζωές τους, ξεκινούν τις προετοιμασίες της δίκης, η οποία αναμένεται να είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές του αιώνα. Υποτονικό δραματικό θρίλερ στα πλαίσια της βρετανικής θεατρικής συνταγής που τα βγάζει πέρα δίχως πυροτεχνήματα ή υπερήρωες. Χωρίς, όμως, και τίποτα ιδιαίτερα νέο από πλευράς ίντριγκας ή οπτικά μοναδικό να προσθέτει στην παλιά κυνική ιστορία για το πώς η εξουσία διαφθείρει. Εν τούτοις χάρη στην επιδέξια και σκηνοθετικά ενορχηστρωμένη αφήγηση καλύπτονται τα κενά της πλοκής

September

Της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Διάρκεια:105’. Με τους: Κόρα Καρβούνη, Μαρία Σκουλά, Χρήστο Στέργιογλου

Η Άννα ζει με τον σκύλο της τον Μανού σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πιστεύει ότι θα ζήσουν μαζί για πάντα. Όταν ο Μανού πεθαίνει, η Άννα ζητά να τον θάψει στον κήπο του σπιτιού της απέναντι οικογένειας. Το πρόσχαρο σπίτι γίνεται το καταφύγιό της. Αποπειράται να προσεγγίσει τη, φαινομενικά ευτυχισμένη, γειτόνισσά της , τα παιδιά, και την ζωή που ζούνε. Η οικογένεια όμως δεν έχει ανάγκη την αγάπη της, αλλά η Άννα δεν το βάζει κάτω. Όπως, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που χωρίζει το καλοκαίρι από τον χειμώνα, έτσι και ο «Σεπτέμβρης» της Άννας, είναι μια ιστορία για τα ψυχικά σύνορα, το πως δοκιμάζονται οι αντοχές της αγάπης, της πίστης, αλλά και της διαφορετικότητας. Υποτυπώδης σεναριακή ανάπτυξη και κουραστικοί διάλογοι σε μια ταινία με μπόλικο συναίσθημα η οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν αποφεύγει την πλήξη.

Οικόπεδο 12 (Block 12)

Του Κυριάκου Τοφαρίδη. Διάρκεια:94’. Με τους: Κώστα Δημητρίου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Μιχάλη Μαρίνο, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Ζωή Κυπριανού.

Αγγλικοί δορυφόροι που κάνουν έρευνες από το διάστημα ανακαλύπτουν την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή των Παλιών Μεταλλείων της Κύπρου. Η περιοχή ανήκει σε ένα συνταξιούχο που έχει αποσυρθεί εκεί με τη σύζυγό του. Το ξέσπασμα μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης οδηγεί σε χρεοκοπία τους δύο γιους του ζεύγους, αναγκάζοντάς τους να μετακομίσουν με τις οικογένειές τους στο σπίτι. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν η κυπριακή κυβέρνηση τους προτείνει να της παραχωρήσει το σπίτι. Επιπλέον ο Τούρκος κληρονόμος του πρώην ιδοκτητη μαζί με δύο Άγγλους πράκτορες κατασκηνώνουν στην αυλή. Το σπίτι βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής και εξωτερικής πολιορκίας.

Σενάριο αβίαστης προχειρότητας, αισθητική φτηνής τηλεπαραγωγής τύπου «Ακάλυπτου» που απογοητεύει με το τελικό αποτέλεσμα και δυστυχώς υπενθυμίζει ότι τα δείγματα κινηματογραφικής κακογουστιάς δεν είναι μόνο ελλαδικό προνόμιο αλλά ευδοκιμούν με την ίδια ευκολία και στις κυπριακές παραγωγές.

Metallica Through the Never

Του Νίμροντ Ατάλ. Διάρκεια: 94’. Με τους: Ντέιν ΝτεΧάαν, Τζέιμς Χέτφιλντ, Λαρς Ούλριχ, Κερκ Χάμετ, Ρόμπερτ Τρουχίγιο.

Μοναδικής εμπειρίας κινηματογραφημένη συναυλία των Metallica, με την μεταλλική σφραγίδα του συγκροτήματος που απευθύνεται αποκλειστικά στους φαν του γκρουπ, καθώς και σε όσους αγαπάνε την hard rock & heavy metal μουσική.

Keywords
λισαβονα, τρενο, heavy metal, night, μυστήριο, don, πορνο, ειλικρίνεια, ηπα, cia, συγκεκριμένο, βομβα mall, καλοκαιρι, block, πετρελαιο, κυπρος, χρεοκοπια, rock, heavy, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, επιθυμιες, το θεμα, γυναικα, ηπα, θεμα, θριλερ, κυπρου, μουσικη, πυροτεχνηματα, ρυθμος, φωτογραφια, χημεια, cia, αγαπη, αγορα, αισθητικη, αννα, αστεια, αφηγηση, αψογος, βιβλιο, βρισκεται, γεγονος, γεφυρα, γινεται, διαστημα, δυστυχως, δωσει, ειλικρίνεια, ειρηνη, εκρηξη, ερευνες, ετων, ζωη, ζητα, ζωης, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, μυστήριο, μικρο, μαρια, μπρουνο, παντα, οικογενεια, ομορφη, οπτικα, ουσια, παιδια, παθος, πυξιδα, πορτογαλια, πρωι, σεναριο, συγκεκριμένο, συζυγο, σπιτι, σφραγιδα, ταυτοτητα, τυπος, τονι, φεστιβαλ, χιουμορ, ανηκει, αυλη, don, heavy metal, εξαρτηση, φυλακες, φιλοι, heavy, ιδιαιτερα, κηπο, κληρονομος, κοπελα, κωνσταντινου, κυριακου, μπροστα, πακετο, rock
Τυχαία Θέματα