Νέο ασφαλιστικό ως τον Ιούνιο

Για τις συντάξεις η έκθεση αξιολόγησης αναφέρει πως τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί μία βαθιά αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης η οποία θα εστιάζει στην αναθεώρηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του συστήματος.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, να έχει έτοιμες προτάσεις για το θέμα έως τον Ιούνιο, με στόχο να ψηφιστούν από τη Βουλή

το β' εξάμηνο του έτους και να εφαρμοστούν από 1.1.2015 και μετά.

Σε ότι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, υπενθυμίζεται ότι εάν η εφαρμογή της νέας διαδικασίας, με τον πρωταρχικό ρόλο να έχει πλέον το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), δεν είναι «αποδοτική, αξιόπιστη και βιώσιμη», τότε θα πρέπει να υιοθετηθούν «άλλες πρακτικές».

Η Κομισιόν, προαναγγέλλει επίσης ότι από 1.1.2015 καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι που κατευθύνονταν προς τα επικουρικά ταμεία, γεγονός που μεταφράζεται σε πιθανές νέες μειώσεις και των επικουρικών συντάξεων.

Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητεί:

Αλλαγές στο ασφαλιστικό. Προτάσεις από το υπουργείο Εργασίας για πιθανές συγχωνεύσεις ταμείων έως τον Ιούνιο. Στόχος η εξισορρόπηση εισφορών και παροχών. Ψήφιση από τη Βουλή το β' εξάμηνο και ισχύς από 1.1.2015.Κοινωνικοί πόροι: Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, που εισπράττονται από τα επικουρικά ταμεία, από 1.1.2015 και μετά.Ομαδικές απολύσεις. Έλεγχος της διαδικασίας που ισχύει σήμερα και, αν δεν αποδίδει, αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας έως το τέλος του έτους.ΚΕΑΟ: Στελέχωση με 400 εργαζόμενους από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Μεταφορά όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 5.000 ευρώ από ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.ΟΑΕΔ: Δημιουργία προγραμμάτων για 50.000 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης σε φορείς του Δημοσίου, έως τέλη Μαΐου. Επίσης, προώθηση του προγράμματος για τη νεολαία «youth guarantee», έως τέλος του έτους.
Keywords
Τυχαία Θέματα