Νεφρά δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για το πιο πολύπλοκο όργανο που έχει «καλλιεργηθεί» και μεταμοσχευθεί μέχρι τώρα από τους επιστήμονες. Το σημαντικό αυτό επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής προσφέρει μεγάλες υποσχέσεις στο μέλλον για τους νεφροπαθείς, οι οποίοι σήμερα αναγκάζονται να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να βρεθεί κατάλληλο όργανο δότη για μεταμόσχευση. Θα χρειαστούν όμως αρκετά χρόνια έως ότου η νέα τεχνική

εφαρμοστεί σε ασθενείς.

Ο βασικός πλέον στόχος των επιστημόνων είναι να πάρουν ένα φυσιολογικό ανθρώπινο νεφρό και να το «απογυμνώσουν» από όλα τα παλαιά κύτταρά του, αφήνοντας απλώς μια «σκαλωσιά» από πρωτεΐνες κολλαγόνου, πάνω στην οποία θα καλλιεργηθούν και θα αναγεννηθούν νέα νεφρικά κύτταρα, με βάση μια «μαγιά» κυττάρων που θα έχουν ληφθεί από τον ίδιο τον ασθενή.

Σήμερα, τα νεφρά είναι τα όργανα με την μεγαλύτερη ζήτηση για μεταμοσχεύσεις διεθνώς, όμως η προσφορά τους από δότες είναι ανεπαρκής, ενώ συχνά απορρίπτονται από τον οργανισμό των ασθενών ως μη συμβατά (περίπου το 40% απορρίπτονται μέσα σε μια δεκαετία μετά την επέμβαση).

Στο μέλλον, τα νεφρά που θα απορρίπτονται μετά από μια μεταμόσχευση, θα μπορούν πιθανώς να χρησιμοποιούνται ως «σκαλωσιές» για τα αναγεννημένα όργανα του εργαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα