Νέες «προκλήσεις» ενόψει για το «κυβερνητικό» ΠΑΣΟΚ

Οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο εν λόγω άρθρο προκειμένου να γίνει κοινά αποδεκτό από τα συγκυβερνώντα κόμματα την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει εκ νέου στη Βουλή, είναι ένα μικρό μόνο παράδειγμα. Απείρως μεγαλύτερη «πρόκληση» είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν στην Χαριλάου Τρικούπη, τους «αντάρτες» βουλευτές, που για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας αντιδρούν φανερά ή στο παρασκήνιο σε σειρά θεμάτων, όπως «έκλεισαν» στη συμφωνία με

την τρόικα και θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Στη ρύθμιση για το γάλα αντιδρούν ήδη δύο τουλάχιστον βουλευτές. Με δήλωσή του χθες, ο πρώην υπουργός Θάνος Μωραΐτης, αφού χαρακτήρισε ψευδή τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί μείωσης της τιμής και έκανε λόγο για «πλήρη εξαπάτηση και παραπλάνηση του καταναλωτή», εξέφρασε την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση δεν θα προβεί στο μέγα πολιτικό και κοινοβουλευτικό ολίσθημα να φέρει ξανά νομοσχέδιο σε ένα άρθρο, εκβιάζοντας του βουλευτές», προειδοποιώντας στην ουσία ότι θα καταψηφίσει το μέτρο.

Λίγο νωρίτερα, ένας ακόμα «πράσινος» βουλευτής, ο Μιχάλης Κασσής, είχε κάνει το ίδιο, αποσυνδέοντας την τιμή του γάλακτος από τις ημέρες κατανάλωσης που θα αναγράφονται στο κουτί του. «Άλλες είναι οι συνθήκες και άλλες οι προτεραιότητες που πρέπει να δει το αρμόδιο υπουργείο για να διαμορφώσει άλλες τιμές στον καταναλωτή. Δεν την ψηφίζω τη ρύθμιση», είπε, τη στιγμή που στην Χαριλάου Τρικούπη δεν μπορούν να αποκλείσουν και πρόσθετες διαφοροποιήσεις, από βουλευτές που δεν τις δηλώνουν δημόσια, όπως πολλές φορές έχει γίνει στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, κλυδωνισμοί αναμένονται και στο άρθρο που θα αφορά στις τράπεζες και όπως όλα δείχνουν, θα έρθει πρώτο στη Βουλή. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που στο παρασκήνιο, επιφυλάσσονται να δουν τις διατάξεις του προτού τοποθετηθούν, πράγμα που κατʼ αρχήν είναι απολύτως ορθολογικό, πλην όμως δείχνει ότι η ψήφος του δεν είναι δεδομένη λόγω της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το «μασάζ» δεν πρόκειται να αργήσει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αφού για άλλη μία φορά κρίνεται η συνοχή, αλλά και η …βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Η ανάγκη για τη βιωσιμότητά της άλλωστε, επηρεάζει ακόμα και εσωκομματικές επιλογές στο ΠΑΣΟΚ όπως η …κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου της «Ελιάς». Όπως και στη ΝΔ, έτσι και στο ΠΑΣΟΚ, το πρώτο πράγμα που εξετάζεται κάθε φορά που νυν βουλευτής εκφράζει την επιθυμία να κατέλθει υποψήφιος στις ευρωεκλογές, είναι …ποιος θα τον αντικαταστήσει στη Βουλή, αφού Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν επιθυμούν τυχόν νέους «αντιρρησίες» που θα θέσουν σε κίνδυνο το αποτέλεσμα μελλοντικών κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο «πράσινο στρατόπεδο» είναι η περίπτωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που στον βαθμό που θα θελήσει να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα αντικασταθεί στη Βουλή από τον Παντελή Τσιλιβή, για τον οποίο κανείς δεν …ορκίζεται ότι είναι διατεθειμένος να ψηφίζει τα πάντα, λόγω και της πολιτικής σχέσης του με τον πρώην υπουργό Δημήτρη Ρέππα.

Ο γρίφος πάντως δεν θα αργήσει να λυθεί. Ήδη, μετά τη σημερινή συνάντηση των Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ηλία Μόσιαλου και λοιπών επικεφαλής των κινήσεων που μετέχουν στην «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη» με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεργατικού σχήματος στο ξενοδοχείο Κάραβελ, δεν αποκλείεται να …διαρρεύσουν τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου. Μεταξύ αυτών, αναμένεται και εκείνο του πανεπιστημιακού Παναγιώτη Ιωακειμίδη, που γνωρίζει όσο λίγοι τα ευρωπαϊκά θέματα.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί ακόμα η σύνθεση των επιτροπών της «Ελιάς» σε όλη την Ελλάδα και η σχετική «εξόρμηση» που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την 25η Μαρτίου, καθώς και το προγραμματικό πλαίσιο της Δημοκρατικής Παράταξης ενόψει ευρωεκλογών και εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα