Εάν τελικά υπάρξει πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα…

«Εάν τελικά υπάρξει πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα μετά από το ισχυρό σοκ, το πού θα δοθεί, αποτελεί μία ευκαιρία για την οικονομία, για τη διαδικασία παραγωγής και για την πολιτική νοοτροπία», είπε, μιλώντας σε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στο Ζάππειο. Είναι, άλλωστε κατά την ίδια, «το πρώτο δείγμα μετά το σοκ». Και ως εκ τούτου, θα κρίνει πολλά, οπότε είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων να πάρουν θέση.

Για εκείνην, «το πλεόνασμα – όποιο και αν είναι – πρέπει να δοθεί εκεί που θα πιάσει τόπο», όπως

είπε, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και να δοθεί στις δημόσιες επενδύσεις κυρίως. «Εφόσον το πλεόνασμα είναι υπαρκτό, η αναδιανομή του πρέπει να αφορά την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, δηλαδή να επενδυθεί με τρόπο που να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να παράγει πλούτο», υποστηρίζει.

Στην ομιλία της, άλλωστε, μεταξύ πολλών άλλων, η πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η συνταγή της λιτότητας δεν απέδωσε και πως απαιτείται νέο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης του χρέους, καθώς και πως όσο διαλύεται η κοινωνική συνοχή, τόσο δεν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι…

Ζήτησε αλλαγή της λειτουργίας της ΕΚΤ, προκειμένου να έχει μέσα στο καταστατικό της τους δείκτες της ανεργίας και να τυπώσει χρήμα, βάζοντας παράλληλα ξανά στο τραπέζι το θέμα της υποτίμησης του ευρώ, ενώ στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, παρατήρησε πως θα πρέπει να κινείται σε τρεις άξονες, την ελληνική πρόταση προς την ΕΕ για τη διαχείριση του μη βιώσιμου χρέους, τις μεταρρυθμίσεις με χρονοδιάγραμμα στους βασικούς τομείς (όπως δημόσια διοίκηση, φορολογικό, δικαιοσύνη, πολιτικό σύστημα) και την εστίαση με υποδομές και κίνητρα σε συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα